czwartek, 18 września 2014

drożdżowe ciasteczka z jagodami goji


Kolejny przepis przygotowany w ramach współpracy z ViVio. Poprzednio pokazywałam superfood w wersji śniadaniowego puddingu chia, dzisiaj coś typowo deserowego. Ciasteczka! Z jagodami goji, które również należą do grona superfoods. Poza tym nie są to "zwykłe" ciasteczka, bo zawierają drożdże. Dzięki nim są puszyste i miękkie w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą skórkę. Smakują trochę jak coś z pogranicza mini-bułeczek i ciastek :)



Wiecie dlaczego warto jeść jagody goji? Nie tylko dlatego, ze są smaczne... ;)
Jagody goji to nazwa handlowa owoców kolcowoju chińskiego oraz kolcowoju pospolitego.
Tradycyjnie przypisuje się jagodom goji następujące korzyści zdrowotne:
~spowolnienie procesów starzenia
~wygładzanie cery
~wzrost siły i wigoru
~wzmocnienie odporności organizmu
~poprawa pamięci i koncentracji
~ochrona przed nowotworami
~poprawa wzroku
~działanie antystresowe


„Badania wykazały, że polisacharydy (zawarte w omawianych jagodach) mają potencjał, aby stanowić naturalny środek chroniący przed rakiem.” 

Co takiego mają w sobie jagody goji?
~Wapń: niezbędny składnik do budowy kości i zębów. Jego zawartość w jagodach goji wynosi 102mg/100g. Pokrywa to 10% dziennego zapotrzebowania.
~Potas: składnik elektrolitów i kofaktor enzymatyczny. Zawartość w 100 gramach to aż 1132mg. Pokrywa to zapotrzebowanie w 24%.
~Żelazo: składnik hemoglobiny, bierze udział w transporcie tlenu. Często spotykane są niedobory u osób unikających mięsa i wegetarian. Tych drugich być może zaskoczy fakt, że goji zawierają przeciętnie dwa razy więcej przyswajalnego żelaza niż soja.
~Cynk: niezbędny do budowy białek, łańcuchów DNA. Jego zawartość w naszych ulubionych jagodach to 2mg/100g, czyli dwukrotnie więcej niż w soji.
~Selen: niezbędny do funkcjonowania układów: enzymatycznego i odpornościowego. Jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, którego moc zwiększa dodatkowo obecność witaminy E. 
~Ryboflawina: niezbędna do prawidłowego działania układu nerwowego i błon śluzowych wszystkich narządów. Niedobory powodują pogorszenie wzroku, problemy z koncentracją i snem.
~Witamina C: 20mg/100g. Przeciwutleniacz, chroni przed wolnymi rodnikami i  podnosi ogólną odporność organizmu.
A także wiele innych! Teraz już jasne, czemu wszyscy je tak chwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale więcej informacji na temat goji ViVio na stronie www. Zapraszam!



DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI
przepis autorski // ok. 15 ciastek

~155g mąki pszennej + ew. do podsypania
~60g miękkiego masła
~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie przy tej ilości, można dać więcej jeśli wolicie słodsze)
~jajko
~15g świeżych drożdży
~40ml mleka (u mnie ryżowe)

Mleko podgrzewamy do "letniej" temperatury. Drożdże kruszymy, mieszamy z łyżeczką cukru i mąki, zalewamy mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Jagody goji zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy blaszkę z ciastka do piekarnika i pieczemy ciastka ok. 20-25 minut w 180*C (na złoty kolor). Smacznego! :)

Wartość odżywcza jednego ciastka:

Przepis dodaję do akcji:

Szkolne śniadania   Jagody goji - jedz to co najlepsze

6 komentarzy:

  1. wyglądają apetycznie, chętnie skusiłabym się na kilka do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te ciasteczka muszą być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak drożdzówki na jeden kęs :) I do tego napakowane super-foodsami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie ciasteczka musiały smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka, z pewnością wypróbuję. A ja zapraszam do siebie na tartę bezowo-porzeczkową. :-) www.kawiarniaalicji.blog.pl/2014/09/20/tarta-bezowo-porzeczkowa/

    OdpowiedzUsuń
  6. i z dodatkiem jagód goji!! Zapraszam również do mnie na bloga- nominowałam Cię do zabawy, w której mam nadzieję weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)