niedziela, 21 września 2014

czekoladowa niedziela #4 - jaglane brownie w wersji light


To już miesiąc od kiedy prowadzę akcję "Czekoladowa Niedziela". Cieszę się, że Wam się podoba! :)
Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno inną konsystencję. Jest bardzo sycące, jeden średni kawałek na prawdę zaspokoi i małego głoda i ochotę na słodkie :) Jako dodatek do jaglanego brownie wybrałam brzoskiwnie*, ale możecie użyć innych ulubionych owoców lub posypać je orzechami/wiórkami kokosowymi/suszonymi owocami.


*dostałam od cioci maaasę brzoskwiń. A tato wczoraj przywiózł jeszcze więcej malin. Tak więc to nie koniec przetworów w tym roku :) Przepisy już niedługo :)




BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI
inspiracja - Moje Wypieki // foremka 18x18cm lub nieco większa (np.16x26cm lub 20x20cm)

~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
~szklanka wody/mleka do gotowania kaszy
~szczypta soli
~3 jajka
~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego
~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka)
~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu)
~1/2 szklanki kakao
~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!)
~200-250g brzoskwiń

Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać jogurt, wymieszać z kaszą i dopiero wtedy zmiksować). Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz brzoskwiń) i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście skórkami do dołu.


Piec w temp. 180*C przez 50-60 minut (jeśli wierzch będzie się zbytnio przypiekał można przykryć go folią aluminiową). Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na ok. 10 minut. Papier do pieczenia zdjąć dopiero po ostudzeniu. Smacznego! :)


Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):

12 komentarzy:

  1. Wygląda idealnie! Zazdroszczę malin i brzoskwiń <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jaglaną, a słodkości to już chyba wiadomo jaka jest odpowiedź ;D świetne ciacho! wygląda tak apetycznie, że jestem pewna i trudno poprzestać na jednym kawałku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. skubnęłabym z chęcią kawałeczek takiego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zakochałam się w tych zdjęciach <3
    ciasto rzeczywiście jak brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zakochalam się ;) sadzisz ze zamiast kakao będzie smakowac z karobem? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz smak karobu to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zastąpić nim kakao :) Lub pomieszać pół na pół - wtedy smak karobu nie będzie tak przodować.

      Usuń
  6. W takim razie poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie :) Zdjęcia cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wygląda, ludzie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyprobowalam z malymi modyfikacjami, bardzo smaczne. :) Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)