Czekoladowe ciasta zazwyczaj wszystkim dbającym o linię wydają się być złem wcielonym. Jednak nie koniecznie zawsze musi tak być. I dzisiaj Wam to udowodnię :) Ciasto bez mąki, z kaszy, czekoladowe bez czekolady i nie zawierające w sobie kostki masła. Nie brzmi jak brownie, prawda? Ale za to tak smakuje! No dooobra, może trochę inaczej, ale nie gorzej! Ma na pewno inną konsystencję. Jest bardzo sycące, jeden średni kawałek na prawdę zaspokoi i małego głoda i ochotę na słodkie :) Jako dodatek do jaglanego brownie wybrałam brzoskiwnie*, ale możecie użyć innych ulubionych owoców lub posypać je orzechami/wiórkami kokosowymi/suszonymi owocami.
BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ Z BRZOSKWINIAMI
inspiracja - Moje Wypieki // foremka 18x18cm lub nieco większa (np.16x26cm lub 20x20cm)
~100g (1/2 szklanki) kaszy jaglanej
~szklanka wody/mleka do gotowania kaszy
~szczypta soli
~3 jajka
~50ml (5-6 łyżek) oleju rzepakowego
~1/2 szklanki jogurtu naturalnego (w oryginale śmietana kremówka)
~1/2 szklanki fruktozy (lub szklanka cukru/ksylitolu)
~1/2 szklanki kakao
~łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli ciasto ma być bezglutenowe musicie użyć bezglutenowego proszku do pieczenia!)
~200-250g brzoskwiń
Zagotować wodę, dodać sól i kaszę, gotować do momentu aż kasza nie wchłonie całej wody (ok. 15-20 minut). Ostudzić. Zmiksować blenderem/mikserem na gładką masę (żeby było łatwiej można dodać jogurt, wymieszać z kaszą i dopiero wtedy zmiksować). Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz brzoskwiń) i wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę. Brzoskwinie pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście skórkami do dołu.
Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):
smacznie!
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie! Zazdroszczę malin i brzoskwiń <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam jaglaną, a słodkości to już chyba wiadomo jaka jest odpowiedź ;D świetne ciacho! wygląda tak apetycznie, że jestem pewna i trudno poprzestać na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuńskubnęłabym z chęcią kawałeczek takiego ciacha :)
OdpowiedzUsuńzakochałam się w tych zdjęciach <3
OdpowiedzUsuńciasto rzeczywiście jak brownie :)
Zakochalam się ;) sadzisz ze zamiast kakao będzie smakowac z karobem? ;)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz smak karobu to nic nie stoi na przeszkodzie żeby zastąpić nim kakao :) Lub pomieszać pół na pół - wtedy smak karobu nie będzie tak przodować.
UsuńW takim razie poproszę kawałek! :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie :) Zdjęcia cudowne :)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda, ludzie!
OdpowiedzUsuńWyprobowalam z malymi modyfikacjami, bardzo smaczne. :) Polecam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
Usuń