BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY
przepis autorski // 4-5 słoików
~ok. 1,5kg brzoskwiń
~850ml wody
~150ml whiskey
~200g białego cukru
~150g cukru trzcinowego
~płaska łyżka cynamonu
~kilka lasek cynamonu
~kilka ziaren kardamonu
~gwiazdki anyżu
~goździki (nie mielone)
~laska wanilii
Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki, mniej więcej tak, aby wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii wyskrobać ziarenka - ale laskę też można wrzucić!), następnie wlać wodę i whiskey, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 10 minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki brzoskwiń i zalewać syropem, zakręcać również wyparzonymi zakrętami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia, lub po zakręceniu zapasteryzować słoiki w piekarniku (bezpieczniejsza opcja). Smacznego! :)
mmm... wyglądają tak pysznie!
OdpowiedzUsuńpychotka, idealne na zimę ;)
OdpowiedzUsuńMojego tatę ucieszyłyby takie brzoskwinie :D Czas kupić brzoskwinie póki są i robić :D
OdpowiedzUsuń