środa, 24 września 2014

brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey


Tego nie miałam w planach. Ale kiedy dostałam 5kg brzoskwiń coś z nimi zrobić trzeba było. Szczerze mówiąc nie miałam ochoty na dżem. Chciałam zrobić "coś innego". A wtedy na myśl przyszły mi brzoskwinie w syropie. Kolejny problem - to jest "za zwykłe"... Zaraz, zaraz, gdyby tak dodać cynamon, goździki, anyż, hmmm, to może być dobre! O, a tam z tyłu szafki stoi whiskey, której nikt nie pije - to będzie fajne połączenie! I tak mniej więcej powstały te brzoskwinie. Czyli zupełnie spontanicznie. Ale wiecie co Wam powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :)


BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY
przepis autorski // 4-5 słoików

~ok. 1,5kg brzoskwiń
~850ml wody
~150ml whiskey
~200g białego cukru
~150g cukru trzcinowego
~płaska łyżka cynamonu
~kilka lasek cynamonu
~kilka ziaren kardamonu
~gwiazdki anyżu
~goździki (nie mielone)
~laska wanilii

Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki, mniej więcej tak, aby wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii wyskrobać ziarenka - ale laskę też można wrzucić!), następnie wlać wodę i whiskey, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 10 minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki brzoskwiń i zalewać syropem, zakręcać również wyparzonymi zakrętami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia, lub po zakręceniu zapasteryzować słoiki w piekarniku (bezpieczniejsza opcja). Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. mmm... wyglądają tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojego tatę ucieszyłyby takie brzoskwinie :D Czas kupić brzoskwinie póki są i robić :D

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)