Dzisiaj prezentuję przepis z ich wykorzystaniem. Może być to pożywne śniadanie, lub zdrowy deser. Ale dlaczego najszybciej i najzdrowiej?
Najszybsze - bo wystarczy wieczorem zalać nasiona chia mlekiem, a rano
jedynie przełożyć je do innego naczynia (albo i nie :)), zrobić mus malinowy i
posiekać migdały.
Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia?
1. Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. (Ich stężenie wynosi ok. 60%).
2. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
Najzdrowsze - bo nasiona chia, mimo, że są maluteńkie, kryją w sobie maksimum zdrowia! Znacie 5 powodów, dla których warto jeść chia?
1. Nasiona chia zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3. (Ich stężenie wynosi ok. 60%).
2. Nasiona chia są źródłem żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Zawierają witaminę E i witaminy z grupy B.
3. Działanie nasion chia polega m.in. na spowolnieniu
wchłaniania cukrów i regulacji ich poziomu we krwi. Dlatego są one dobre dla
diabetyków.
4. Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
4. Nasiona chia wchłaniają i zatrzymują wodę w organizmie. Prowadzi to, jak w przypadku spożywania siemienia lnianego, do zapewnienia uczucia sytości.
5. Regularne spożywanie nasion chia usprawnia funkcjonowanie
układu nerwowego i korzystnie wpływa na strukturę kości i mięśni.
informacje ze strony nasionachia.pl
Ostatnio nawiązałam współpracę z firmą ViVio oferującą sprzedaż jagód goji oraz nasion chia. O nasionach chia co nie co już wiecie, więc teraz czas na przepis :) Zapraszam niżej po przepis, a jeśli sami chcielibyście wypróbować nasiona chia ViVio zapraszam do ich sklepu internetowego. Są w bardzo przystępnej cenie! :)
PUDDING Z NASION CHIA NA MLEKU RYŻOWYM Z MALINAMI I MIGDAŁAMI (RAW VEGAN)
przepis autorski // 1 duża lub 2 mniejsze porcje
~40g nasion
chia ViVio
~szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
~opcjonalnie do posłodzenia syrop klonowy
~150g malin
~15g migdałów
Nasiona chia zalewamy mlekiem i mieszamy, odstawiamy na noc
do lodówki. Rano maliny blendujemy na mus i siekamy migdały. Do naczynia w
którym będziemy podawać pudding nakładamy część nasion, następnie mus malinowy
i migdały, pozostałe nasiona chia, mus i migdały. Smacznego! :)
mniam ;)
OdpowiedzUsuńSłyszałam ale nie próbowałam :) Wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńświetny pudding i do tego smaki owoców i orzechów- dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńNajzdrowszy i najpyszniejszy <3 !
OdpowiedzUsuńidealne śniadanie:)
OdpowiedzUsuń