CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY
przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek
~100g miękkiego masła
~80g cukru
~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania)
~130g mąki pszennej
~15g kakao naturalnego
~płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~do posypania cukier perlisty (ja użyłam posypki waniliowej)
Sypkie składniki przesiewamy do miski. Masło ucieramy z cukrem, wciąż ucierając dodajemy jajko. Do masy maślanej powoli, stopniowo dodajemy sypkie składniki. Ciasto trzymamy w temp. pokojowej przez ok. 10-15 minut. Następnie z masy formujemy wałek (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego! :)
czekoladowa niedziele brzi jak niedziela idealna. to jest niedziela idealna! :)
OdpowiedzUsuńWow, to ciasto wygląda świetnie! *.*
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
Czekoladowy raj <3
OdpowiedzUsuńten filmik jest super a ciacho wyglada mega smacznie <3 !
OdpowiedzUsuńchrupiąca skórka i miękki środek to najlepsza rekomendacja z możliwych :)
OdpowiedzUsuńMmm, jak zwał, tak zwał - wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuń