środa, 3 września 2014

dietetyczne ciasto cukiniowe z borówkami - bez tłuszczu


To już chyba definitywnie ostatnie dni lata, mimo, że do jesieni pozostało prawie 20 dni... Każda pora roku ma w sobie coś pięknego. I smacznego :) Latem są to oczywiście owoce i niektóre warzywa. Staram się wykorzystać je do ostatniej sztuki. Tak oto powstało to ciasto. Cukinia i borówki - komuś wydaje się dziwne łączyć te dwa składniki? Jeśli tak, tym bardziej musisz upiec to ciasto :) Cukinia jest w nim niewyczuwalna, a nadaje wypiekowi wilgotności, nie ma co się bać! A co jeśli powiem, że ciasto jest w połowie z mąki razowej i nie zawiera tłuszczu? No już, już, leć do kuchni! :)



BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI
przepis autorski // tortownica 20-22cm

~3 jajka
~100g mąki pszennej
~100g mąki pszennej razowej
~90g fruktozy/180g cukru lub ksylitolu/słodzik/stewia
~500g cukinii, startej na średnich oczkach i odsączonej (po odsączeniu wyszło mi ok. 360g)
~1/2 łyżeczki sody
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~szczypta soli
~borówki - ok. 150g

Startą i odsączoną cukinię łączymy z żółtkami, mąkami, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, fruktozą/cukrem/ksylitolem/słodzikiem/stewią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników, jeśli masa będzie za gęsta można dodać mleko/jogurt w małej ilości. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do "suchego patyczka") w 190*C. Smacznego! :)



Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta, z użyciem fruktozy jako środka słodzącego):

8 komentarzy:

  1. Takie ciasta mają to coś w sobie :) Cukiniowe wypieki bardzo lubię :) Muszę zaopatrzyć się w cukinię i zabieram się za to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wpraszam się na ciacho! lubię takie smaki i tego typu wypieki, także bardzo chętnie zjem kawałek, może dwa, trzy... :D świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda z fioletowymi plamami borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co można wykorzystać zamiast borowek? Czy nada się np. starte jabłko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, będzie zbyt wilgotne.
      Można użyć np. malin, teraz jeszcze jest sezon :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)