BEZTŁUSZCZOWE CIASTO Z CUKINIĄ I BORÓWKAMI
przepis autorski // tortownica 20-22cm
~3 jajka
~100g mąki pszennej
~100g mąki pszennej razowej
~90g fruktozy/180g cukru lub ksylitolu/słodzik/stewia
~500g cukinii, startej na średnich oczkach i odsączonej (po odsączeniu wyszło mi ok. 360g)
~1/2 łyżeczki sody
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~szczypta soli
~borówki - ok. 150g
Startą i odsączoną cukinię łączymy z żółtkami, mąkami, sodą, proszkiem do pieczenia, solą, fruktozą/cukrem/ksylitolem/słodzikiem/stewią. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do wcześniej wymieszanych składników, jeśli masa będzie za gęsta można dodać mleko/jogurt w małej ilości. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut (do "suchego patyczka") w 190*C. Smacznego! :)
Takie ciasta mają to coś w sobie :) Cukiniowe wypieki bardzo lubię :) Muszę zaopatrzyć się w cukinię i zabieram się za to ciacho :)
OdpowiedzUsuńby się zjadło ;)
OdpowiedzUsuńZjadłabym całe na raz! *.*
OdpowiedzUsuńwpraszam się na ciacho! lubię takie smaki i tego typu wypieki, także bardzo chętnie zjem kawałek, może dwa, trzy... :D świetne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne to ciacho <3 !
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda z fioletowymi plamami borówek :)
OdpowiedzUsuńco można wykorzystać zamiast borowek? Czy nada się np. starte jabłko?
OdpowiedzUsuńNie, będzie zbyt wilgotne.
UsuńMożna użyć np. malin, teraz jeszcze jest sezon :)