niedziela, 31 sierpnia 2014

czekoladowa niedziela #1 - ciasto "czekoladowa pokusa"


Witam! Od dziś startuję z nową akcją - CZEKOLADOWĄ NIEDZIELĄ. W niedzielę (nie obiecuję, że w każdą, ale się postaram :)) będę raczyć Was czekoladowymi przepisami. Skąd ten pomysł? Bo lubię czekoladę, hehe :) Ale nie tylko - ostatnio dostałam książkę "Czekolada", która jest pełna czekoladowych przepisów. A trzeba je wypróbować :)


Jako pierwszy przepis ze wcześniej wspomnianej książki prezentuję ciasto nazwane "Czekoladowa pokusa". Nazwa nie jest przypadkowa, oj nie. Ciasto jest na prawdę kuszące :) Niestety przepis w książce nie był do końca dobrze przetłumaczony, ponieważ ciasto wyszło mi za rzadkie i lekko 'zakalcowate' w środku. Poza tym przepis mówił, żeby piec ciasto 15 minut, ja musiałam je piec...35 minut. Tak więc dla Was podaję przepis z lekko zmodyfikowaną gramaturą składników i powinno być okej! Zapraszam!


Aaaa i jeszcze jedno! Mam niespodziankę! A mianowicie nagrałam (z pomocą Mamy, dziękuję :*) pierwszy filmik! Znajduje się on na końcu wpisu, zapraszam do obejrzenia i zobaczenia jak wyglądało przygotowanie ciasta od podstaw. Jak wcześniej wspomniałam jest to pierwszy filmik więc wybaczcie gubienie ostrości czy inne mankamenty :) Jeśli się Wam podoba i chcecie abym częściej dodawała filmiki z przygotowań potraw to dajcie znać! A teraz już chyba w końcu czas przejść do przepisu :)

CIASTO CZEKOLADOWA POKUSA
przepis z książki "Czekolada" // forma 18x18cm

~2 duże jajka
~150g cukru
~170g mąki pszennej
~łyżeczka proszku do pieczenia
~szczypta soli
~15g naturalnego kakao
~60ml wody
~150g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
~100g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam czekolady o zaw. kakao 70%)

Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. Czekoladę grubo siekamy. Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę. Wszystkie sypkie składniki mieszamy w jednej misce po czym dodajemy je do ubitych jajek i ostrożnie mieszamy. Wlewamy wodę i masło, mieszamy. Formę o wymiarach 18x18cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto, posypujemy je czekoladą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być prawie suchy, moze być jedynie lekko oblepiony ciastem). Studzimy.

~80g gorzkiej czekolady dobrej jakości (użyłam czekolady o zaw. kakao 70%)
~40ml mleka/śmietanki
~czubata łyżka kawy rozpuszczalnej/espresso
~3-4 łyżki wiórków kokosowych

Czekoladę i mleko umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Następnie dodajemy kawę i mieszamy. Polewą dekorujemy ciasto, a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy je do momentu kiedy polewa zastygnie. Teraz można podawać. Smacznego! :)


I pierwszy video przepis! :)

video

12 komentarzy:

  1. Super filmik instruktażowy ;)
    I zrób kiedyś coś czekoladowego dla alergików (wiem, nielada wyzwanie ;) ) a wproszę się na pewno ;)
    A ja zapraszam dziś na kokosowo-cytrynowe ciasto z kabaczkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co tydzień przepis na coś czekoladowego? Świetnie to brzmi ;D
    Pomysł z filmikiem fajny, szkoda tylko, że rozdzielczość taka maleńka...ale ogląda się bardzo przyjemnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kusisz tą pokusą :D
    świetna akcja, dla mnie czekoholika to coś bombowego :D
    a film bardoz mi się podoba, super sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super mocno czekoladowo! Mniam ♥ A filmik jest naprawdę ok jak na pierwszy raz! :))

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto wygląda w środku jak surowa czekolada, dlatego nie skonczyloby sie u mnie na jednym kawalku ;)
    Bardzo fajne tło do zdjęć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, wygląda obłędnie, pyszne musiało być takie mocno czekoladowe :)
    Idea "Czekoladowej niedzieli" podoba mi się ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda przepysznie! Na pewno zrobię przy okazji.:)
    Co to za piosenka leci podczas filmiku? Wpadła mi w ucho.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Filmik super! Chcę więcej :) Mamuśka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bedziemy nagrywać Mamo :) Tylko musisz się douczyć! :* :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)