sobota, 28 lutego 2015

dietetyczne ciasto z jabłkami, bez glutenu i tłuszczu


Kolejne ciasto z jabłkami? A czemu nie! Jabłek nigdy za wiele :) Tym razem jednak nieco inne ciasto... Lżejsze, bez dodatku tłuszczu, ale nadal pyszne! Mam w domu duuuuużo jabłek, planuję jeszcze szarlotkę, więc to nie ostatnie jabłkowe ciasto w najbliższym czasie :)



Bałam się, że ciasto nie wyrośnie, albo wyjdzie zakalec...Na szczęście nic takiego nastąpiło! Ciasto pięknie wyrosło, opadło może jedynie o 1cm, a w środku jest bardzo puszyste. Jest też lekko suche, więc najlepiej smakuje z jogurtem/miodem/dżemem lub popite herbatą.


A jeśli już o herbacie mowa...Ostatnio od firmy Teekanne dostałam paczkę z nowymi Fit herbatami do przetestowania. Są to herbaty wspomagające odchudzanie. Ich największym atutem jest według mnie całkowicie naturalny skład! Nadają się świetnie nie tylko dla "dietujących" ale i dla osób, które po prostu prowadzą zdrowy tryb życia. Herbaty są dostępne w trzech wariantach. Więcej informacji znajdziecie na stronie producenta - KLIK, a ja dzisiaj przygotowałam ciasto z użyciem jednej z tych herbat właśnie :) Tak, ciasto na herbacie! Jedliście kiedyś takie? Zachęcam do upieczenia! I do wypróbowania nowych herbat Teekanne!




GRYCZANE CIASTO Z JABŁKAMI
przepis autorski // tortownica 22cm

~250g mąki gryczanej
~3 jajka, w temp. pokojowej
~szklanka zaparzonej herbaty Fit&Slim Teekanne, ostudzonej
~150g cukru / ksylitolu
~płaska łyżeczka sody oczyszczonej
~łyżka soku z cytryny
~300g jabłek (ok. 2 sztuki)


Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Białka oddzielamy od żółtek. W jednej misce mieszamy za pomocą miksera mąkę, cukier / ksylitol, sodę, sok z cytryny, żółtka i herbatę. W drugiej ubijamy na sztywną pianę białka, następnie delikatnie mieszamy je z zawartością pierwszej miski. Tortownicę o śr. 22cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy kawałki jabłek. Wkładamy ciasto do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180*C i pieczemy 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na 30 minut. Wyjmujemy i studzimy całkowicie, następnie można posypać je cukrem pudrem. Smacznego! :)


P.S. Kilka dni temu na FACEBOOK'OWYM FAN PAGE
CHILI AND SUGAR stuknęło...500 like'ów! 
Dziękuję wszystkim, którzy ze mną są! <3 
Zapraszam na FP! :) KLIK

13 komentarzy:

  1. ale smakowite! chętnie skusiłabym się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. myślisz że można użyć innej mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak :) Jedynie jeśli ciasto wyjdzie ci za rzadkie lub za gęste dodaj mąki lub je rozrzedź. Powinno być konsystencji gęstej śmietany.

      Usuń
  3. wygląda pysznie! Ja uwielbiam wszystko co dietetyczne! :) Mam bzika na punkcie zdrowego odżywiania i staram się sięgać tylko po "dietetyczne" i zdrowe potrawy. Chciałabym jednak dodać do tego ciasta nieco słodkości i pikanterii, bo tata nie przepada za dietetycznym. Więc moje pytanie, czy pasują do niego słodkie figurki, takie jak np. na: http://rogwojskiego.pl/? Chcę zrobić prezent rodzicom i połączyć moje smaki z ich smakami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodka figurka na pewno będzie fajnym dodatkiem i rodzicom zrobi się miło, że pomyślałaś także i o nich :)

      Usuń
  4. Czy zamiast jablek mozna uzyc truskawek?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy do ciasta mozna uzyc truskawek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dowolnie zmieniać uzyte owoce, ważne, aby waga była ta sama ;)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)