BEZGLUTENOWA, WEGAŃSKA SZARLOTKA
przepis autorski // tortownica 22-26cm
~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych
~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl)
~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
~100g roślinnej margaryny
Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę, mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy powstałą mieszankę na trzy równe części. Tortownicę o śr. 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 suchych składników, na nie wykładamy połowę jabłek, następnie posypujemy je kolejną częścią suchych składników, wykładamy drugą połowę jabłek i zasypujemy ostatnią częścią suchych składników. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki margarynę (żeby było łatwiej można ją włożyć wcześniej na 15min do zamrażarki) i rozkładamy równo po powierzchni ciasta. Wkładamy do tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy godzinę + ew. jeszcze 15 minut jeśli używacie mniejszej tortownicy. Smacznego! :)
świetna! teraz to mi się zachciało takiej aromatycznej szarlotki! muszę koniecznie ją upiec :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś sypaną, ale w tradycyjnej wersji. Nigdy nie zapomnę jej smaku. Dość specyficzny, ale baaardzo dobry! Ciekawa jestem czy taka wersja bardzo się różni od oryginału :)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie :))
OdpowiedzUsuńSzarlotka sypana to moje ulubione ciasto :)
OdpowiedzUsuńcudowna szarlotka, aż tutaj czuję jej aromat :)
OdpowiedzUsuń