poniedziałek, 23 lutego 2015

bezglutenowa i wegańska szarlotka sypana


Zachciało mi się ostatnio szarlotki...Ale na gniecenie ciasta już ochoty nie miałam. I co wtedy? Wtedy na ratunek przychodzi...szarlotka sypana! Słyszałam o niej wiele razy, wiele razy oglądałam ją na innych blogach kulinarnych, ale nigdy jej nie robiłam. Aż do teraz. Żałuję, że tak długo zwlekałam! Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej, ma pyszny chrupiący wierzch... Dodatkowo - przygotowałam ją w wersji bezglutenowej i wegańskiej tak więc szerokie grono smakoszy może jej spróbować :)





BEZGLUTENOWA, WEGAŃSKA SZARLOTKA
przepis autorski // tortownica 22-26cm

~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych
~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl)
~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
~100g roślinnej margaryny


Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. W misce mieszamy kaszę, mąki, cukier i proszek do pieczenia. Dzielimy powstałą mieszankę na trzy równe części. Tortownicę o śr. 22-26cm wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód), boki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 suchych składników, na nie wykładamy połowę jabłek, następnie posypujemy je kolejną częścią suchych składników, wykładamy drugą połowę jabłek i zasypujemy ostatnią częścią suchych składników. Na wierzch ścieramy na grubych oczkach tarki margarynę (żeby było łatwiej można ją włożyć wcześniej na 15min do zamrażarki) i rozkładamy równo po powierzchni ciasta. Wkładamy do tortownicę do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy godzinę + ew. jeszcze 15 minut jeśli używacie mniejszej tortownicy. Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. świetna! teraz to mi się zachciało takiej aromatycznej szarlotki! muszę koniecznie ją upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś sypaną, ale w tradycyjnej wersji. Nigdy nie zapomnę jej smaku. Dość specyficzny, ale baaardzo dobry! Ciekawa jestem czy taka wersja bardzo się różni od oryginału :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szarlotka sypana to moje ulubione ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowna szarlotka, aż tutaj czuję jej aromat :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)