KOTLETY BROKUŁOWE Z TOFU (WEGAŃSKIE)
bazowałam na tym przepisie // 7 kotletów
~kostka (180g) tofu - u mnie naturalne
~250g brokuła
~1/2 szklanki płatków owsianych
~łyżka ciemnego sosu sojowego
~sól, pieprz i inne ulubione przyprawy
bułka tarta do panierowania kotletów i olej do smażenia*
Brokuła gotujemy do miękkości. 1/4 płatków owsianych gotujemy oddzielnie w 1/2-3/4 szklanki wody. W misce widelcem rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie i odstawiamy na ok. 15 minut. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z ryżem/kaszą, u mnie razowy kuskus. Smacznego! :)
*ja swoje kotlety, żeby było zdrowiej, upiekłam ;) Piekłam je ok. 30 minut w 180*C.
Przepis dodaję do akcji:
Wartość odżywcza jednego kotleta (pieczonego):
Ładnie to tak wkręcać tatę ? ;D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają , koniecznie muszę wypróbować !
Wypróbuję obowiązkowo!
OdpowiedzUsuńA moze teraz jakies przepis bez tofu? ;)
OdpowiedzUsuńTo pierwszy przepis na blogu z tofu. Będą też przepisy na kotlety bez jego użycia, ale muszę najpierw takie zrobić :)
Usuńwyglądają smacznie, ale przepis mnie zniechęcił :p
OdpowiedzUsuńzazwyczaj jestem bardzo głodna czekając na obiad, więc te gotowanie brokuła i płatków, a potem jeszcze czekanie 30minut aż się upieką w piekarniku to bym oszalała :D haha ^^ ale może kiedyś się skusze, bo tofu jeszcze nie jadłam :>
fajny przepis! chętnie je spałaszuję na jakiś obiad :)
OdpowiedzUsuńschabowym mówię nie! brokułowym jak najbardziej zawsze na taaak! <3
OdpowiedzUsuńna pewno by mi posmakowały! chętnie spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMoje pierwsze podejście do tofu. Bałam się, że nie będzie mi smakować, ale to naprawdę dobra alternatywa dla mielonych :D
OdpowiedzUsuńDobra, jak nie najlepsza :) Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam!
Usuń