niedziela, 8 grudnia 2013

100% razowa szarlotka


Gdy przychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę.
Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim ciastem. Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie dodajcie np. rodzynek lub miodu :)



RAZOWA SZARLOTKA
przepis autorski // blacha 20x25cm

~350g mąki pszennej razowej (T2000)
~150g masła
~jajko
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~100g fruktozy (jeśli z cukrem - 200g)

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane w kostkę masło i fruktozę. Siekać do połączenia składników, następnie wyrobić ciasto ręcznie i podzielić je na 2/3 i 1/3. 2/3 ciasta rozwałkować i włożyć nim dno formy o wymiarach 20x25cm, nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 190*C.

~1300g jabłek, najlepiej szarej renety
~1-2 łyżki cynamonu
~jeśli chcecie słodsze nadzienie dodajcie ok. 1/2 szkl. rodzynek lub 3 łyżki miodu

Jabłka obrać, pokroić i poddusić w garnku, żeby puściły sok. Wyłożyć na upieczony spód. Na jabłka zetrzeć pozostałą 1/3 część ciasta i piec w 190* do zarumienienia wierzchu. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:

13 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie ! Na mące razowej jeszcze nie miałam okazji robić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, uwielbiam szarlotkę :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapisuję, nie ma to jak domowa szarlotka z duża ilością jabłek i cynamonu <3 a na taką zdrową wersje jeszcze bardziej mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna szarlotka, muszę kiedyś zrobic taką razową ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy jeszcze nie jadłam razowej szarlotki, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też właśnie stwierdziłam że przedawkowuję kakao... i opróżniam przy tym kolejną paczuszkę cynamonu rzecz jasna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze takiej, a chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowa i smaczna! uwielbiam szarlotkę:)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)