Na początku września podjęłam decyzję, aby całkowicie przejść na wegetarianizm. Wcześniej jadłam jedynie białe mięso i to rzadko. Jako wegetarianka czuję się lepiej, poznaję nowe smaki, przygotowuje ciekawe potrawy (bycie wege to nie tylko i wyłącznie jedzenie sałatek!)...i wbrew pozorom - żyję. :) Nie będę się tu rozpisywać o wegetarianizmie, jeśli ktoś jest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest tak uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam niedawno opublikowany na blogu hummus, tahini (która jest notabene również składnikiem hummusu :)) oraz warzywa. Pysznie i zdrowo! :)
P.S. Wybaczcie mi te zdjęcia...Ale obiad o godzinie 17.00 skutkuje brakiem już światła dziennego...
MAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE)
przepis autorski // 1, ew. 2 porcje
~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle)
~2-3 łyżki (60g) hummusu
~garść pieczarek
~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g)
~3-4 łyżeczki tahini
~ulubione przyprawy
Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli. Ugotowany makaron wymieszać z hummusem i pieczarkami, doprawić do smaku. Na wierzchu ułożyć brokuła i polać tahini. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Mogłabym takie pyszności jadać codziennie :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem wszystkozerca, ale mieso i ryby pojawiaja sie na moim stole raz, moze dwa razy w tygodniu. I tez uwazam, ze gotowanie bez miesa jest swietnym sposobem na odkrywanie nowych smakow :)
OdpowiedzUsuńpyszne danie:)
OdpowiedzUsuńCo za apetyczne zestawienie :) Moje smaki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis, bo w lodówce zalega mi jeszcze dużo opakowanie humusu, a na kanapkach już trochę mi się przejadł (;
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystko co z ciecierzycą i tahini, a makaron - to makaron :) musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńrobiłam podobną wersję z kurczakiem, brokułem, kaszą pęczak i masłem orzechowym :) było też bardzo doobre, ale z makaronem spróbuję!
OdpowiedzUsuńpieknie się prezentuje! i na pewno jest pyszny ;)
OdpowiedzUsuńtakie obiady to ja mogłabym jeść codziennie i nie przeszkadzałby mi wcale brak mięsa, które zresztą tak jak ty kiedyś jem w bardzo małych ilościach.
OdpowiedzUsuńświetne połączenie smaków !
Dziekuję za przepis i udział w akcji :)
OdpowiedzUsuńSkad czerpiesz inspiracje ?
OdpowiedzUsuńZewsząd :) Pomysły same przychodzą mi do głowy, lub używam przepisów/inspiruję się przepisami z innych blogów kulinarnych :)
UsuńFajny przepis :) Danie wygląda na bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńJa również we wrześniu przeszłam na wegetarianizm :) I tak jak napisałaś: "żyję". U mnie górują fasole i inne strączki. Niedawno kupiłam hummus, ale nie zachwycił mnie szczególnie. Może dam mu jeszcze jedną szansę :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia i wytrwałości ;*