piątek, 29 listopada 2013

makaron z hummusem, brokułami, pieczarkami i tahini - WEGE OBIAD


Na początku września podjęłam decyzję, aby całkowicie przejść na wegetarianizm. Wcześniej jadłam jedynie białe mięso i to rzadko. Jako wegetarianka czuję się lepiej, poznaję nowe smaki, przygotowuje ciekawe potrawy (bycie wege to nie tylko i wyłącznie jedzenie sałatek!)...i wbrew pozorom - żyję. :) Nie będę się tu rozpisywać o wegetarianizmie, jeśli ktoś jest zainteresowany polecam poszperać w internecie (polecam też akcję "Zostań wege na 30 dni"). Na blogu już raczej nie będą pojawiać się mięsne przepisy, a będę starać się Was zainspirować wegetariańskimi, a często też wegańskimi daniami obiadowymi :) Zaczynamy! Na pierwszy ogień - makaron. Jest tak uniwersalny, że można dobrać do niego dodatki jakie tylko dusza zapragnie :) W tej wersji wykorzystałam niedawno opublikowany na blogu hummus, tahini (która jest notabene również składnikiem hummusu :)) oraz warzywa. Pysznie i zdrowo! :)
P.S. Wybaczcie mi te zdjęcia...Ale obiad o godzinie 17.00 skutkuje brakiem już światła dziennego...


MAKARON Z HUMMUSEM, TAHINI I WARZYWAMI (WEGAŃSKIE)
przepis autorski // 1, ew. 2 porcje

~80g pełnoziarnistego makaronu (u mnie tagliatelle)
~2-3 łyżki (60g) hummusu
~garść pieczarek
~1/2 opakowania mrożonego brokuła (ok. 250g)
~3-4 łyżeczki tahini
~ulubione przyprawy

Makaron i brokuła ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pieczarki pokroić w plasterki i poddusić na patelni na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem soli. Ugotowany makaron wymieszać z hummusem i pieczarkami, doprawić do smaku. Na wierzchu ułożyć brokuła i polać tahini. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:

     

14 komentarzy:

  1. Mogłabym takie pyszności jadać codziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jestem wszystkozerca, ale mieso i ryby pojawiaja sie na moim stole raz, moze dwa razy w tygodniu. I tez uwazam, ze gotowanie bez miesa jest swietnym sposobem na odkrywanie nowych smakow :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za apetyczne zestawienie :) Moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis, bo w lodówce zalega mi jeszcze dużo opakowanie humusu, a na kanapkach już trochę mi się przejadł (;

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wszystko co z ciecierzycą i tahini, a makaron - to makaron :) musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. robiłam podobną wersję z kurczakiem, brokułem, kaszą pęczak i masłem orzechowym :) było też bardzo doobre, ale z makaronem spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. pieknie się prezentuje! i na pewno jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. takie obiady to ja mogłabym jeść codziennie i nie przeszkadzałby mi wcale brak mięsa, które zresztą tak jak ty kiedyś jem w bardzo małych ilościach.
    świetne połączenie smaków !

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziekuję za przepis i udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Skad czerpiesz inspiracje ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zewsząd :) Pomysły same przychodzą mi do głowy, lub używam przepisów/inspiruję się przepisami z innych blogów kulinarnych :)

      Usuń
  11. Fajny przepis :) Danie wygląda na bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja również we wrześniu przeszłam na wegetarianizm :) I tak jak napisałaś: "żyję". U mnie górują fasole i inne strączki. Niedawno kupiłam hummus, ale nie zachwycił mnie szczególnie. Może dam mu jeszcze jedną szansę :)
    Powodzenia i wytrwałości ;*

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)