Tak jak obiecałam - pierwszy przepis z wykorzystaniem tahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam do lodówki, gdzie przypomniałam sobie o nim po około dwóch dniach. Spróbowałam raz jeszcze...PYCHA! Robiłam go już dwa razy, za każdym razem smakuje o niebo lepiej po odstaniu 1-2 dni w lodówce ;)
HUMMUS
przepis autorski // ok. 350g hummusu
~puszka ciecierzycy (skład: ciecierzyca, woda, sól) - ok. 250g po odsączeniu z zalewy
~3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli macie w posiadaniu olej sezamowy jedną łyżkę oliwy możecie nim zastąpić)
~1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku
~3 - 4 łyżki soku z cytryny
~60-70g
tahini
~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej)
~sól do smaku
~pieprz do smaku
Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce,
max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego!
Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńAle inspirujesz !
Uwielbiam ponad wszystko :)
OdpowiedzUsuńJa polubiłam, ale jednam tylo raz, więc zdecydowanie trzeba to powtórzyć! :)
OdpowiedzUsuńChciałabym to! :) Uwielbiam takie zdrowe, wege smarowidła do chlebka :)
OdpowiedzUsuńrobię czasami hummus, bardzo smaczny jest:
OdpowiedzUsuńTeż lubię hummus, dodaję do niego jeszcze trochę chili dla zaostrzenia smaku :)
OdpowiedzUsuńNie mam tahini ale mam sezam... jak powinnam zrobić hummus z jego wykorzystaniem?
OdpowiedzUsuńSpróbuj najpierw w mikserze zmielić sezam tak żeby przypomniał mąkę (ew. możesz zmiksować go momentu otrzymania masła - tahini ,tak byłoby nawet lepiej), a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie.
UsuńZrobiłam, cudowny ! :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się! :) Nieskromnie powiem, że to również mój ulubiony przepis na hummus :)
Usuń