Uwielbiam serniki! Ciągle chciałam spróbować takiego z prawdziwą wanilią, a nie tylko z ekstraktem. Niedawno mama mnie zaskoczyła i przyniosła mi laskę wanilii. Od razu wiedziałam co z nią zrobię! W cieście wyraźnie czuć jej wspaniały zapach i smak, a nawet widać te urocze ziarenka (które miałam nawet za paznokciami :D). Sernik smakuje wyśmienicie bez żadnych dodatków, ale pysznie komponuje się z sosem owocowym, lub też z polewą z gorzkiej czekolady. W tym przypadku wybrałam pierwszą opcję, ale wypiek powtórzę jeszcze nie raz, więc na pewno wykorzystam wszystkie możliwości co do dodatków. Nawiązując do tytułu, a mianowicie dwóch pierwszych słów, sernik jest "lżejszy" ponieważ zamiast cukru użyłam stewii. Lubię takie 'lajtowe' wypieki, bo są tak samo smaczne, a można zjeść więcej! :D
P.S. Muszę pozbyć się nawyku pieczenia ciast zamiast uczenia się na sprawdziany :P
SERNIK Z PRAWDZIWĄ WANILIĄ I SOSEM OWOCOWYM / LUB POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
przepis autorski // tortownica 22-24cm
~1000g sera białego mielonego 3-krotnie
~5 średnich jajek
~ziarenka z jednej laski wanilii
~50 tabletek stewii (lub ok. 280g cukru)
~czubata łyżka waniliowego proszku budyniowego (lub mąka pszenna/ziemniaczana)
~POLEWA: 100g gorzkiej czekolady / gotowa polewa / sos owocowy (u mnie ta trzecia opcja :) kwaskowaty sos doskonale komponuje się ze słodkim sernikiem)
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyskrobać z niej ziarenka. Do misy miksera przełożyć ser, stewię/cukier, wanilię i proszek budyniowy/mąkę - miksować na małych obrotach dopóki masa nie stanie się gładka. Potem stopniowo wbijać po jednym jajku miksując po każdym ok. 10s. Tortownicę o średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Wstawić do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 120*C i piec ok.10-15min , następnie zwiększyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze 60min. (nie otwierać piernika w trakcie pieczenia!) Potem wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego ostudzenia (ok. 1,5-2h). Włożyć na noc do lodówki, następnego dnia udekorować polewą lub sosem owocowym. Smacznego!
Wartość energetyczna porcji (z sosem owocowym i stewią) :
Przepis dodaję do akcji SERNIKI 2013
O mniam! Ale nabrałam ochoty na sernik:))
OdpowiedzUsuńGenialny *.* Koniecznie do zrobienia! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie - jak serniczki pewnie smakuje <3
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam serniki :) Twój prezentuje się MEGAapetycznie! :)
OdpowiedzUsuńmniam ,ale bym do ciebie wpadła na taki pyszny serniczek , cudnie !
OdpowiedzUsuńSmakowity i nieźle zareklamowany serniczek:)
OdpowiedzUsuńkocham to! i proszę kawałek ;P
OdpowiedzUsuńWygląda (kurde aż brak mi słów!) ;) Po prostu obłęd :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńMogłabyś mi napisać w odpowiedzi jaką wartość energetyczną ma taka porcja? Wiem, że dodałaś tabelkę, ale mi ona nie wchodzi... :(
OdpowiedzUsuńjasne :) z użyciem polewy owocowej (kupiłam w lidlu jak był 'lekki tydzień') i stewi zamiast cukru 100g ma 79 kcal , a 1 porcja (ok. 1/8 sernika) ok.230g ma 170 kcal :)
UsuńA twarogu używasz takiego z wiaderka, czy może sama mielisz?
OdpowiedzUsuńKupuję gotowy :)
Usuńboski! na weekend zapisuję do zrobienia! a jaki ser używasz? Możesz podać konkretną firmę?
OdpowiedzUsuńw tym użyłam sera "Emilki" , ale sprawdzi się każdy mielony typu z wiaderka :) np. President itp
UsuńWygląda wspaniale - muszę w końcu upiec jakiś sernik, bo już się strasznie stęskniłam :)
OdpowiedzUsuńO tak Emilki znam i lubię,choć często jest kawskowaty co mnie ciut "nerwuje" :) Ale może wymieszam dwa różne wtedy będzie lepiej. Oj już się doczekać weekendu nie mogę :) Będzie sernik idealny na PO siłowni :)
OdpowiedzUsuńdaj znać jak smakował! :)
UsuńRozbroiłaś mnie tym sernikiem- jest przepiękny !
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwowanych, dopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem i jestem troche nieogarnięta;)
Pozdrawiam;)