poniedziałek, 18 listopada 2013

hummus, zrób go sam!


Tak jak obiecałam - pierwszy przepis z wykorzystaniem tahini. Spodziewaliście się, że będzie to hummus? A może ktoś z Was jeszcze o nim nie słyszał? Czas najwyższy to zmienić i ukręcić swój hummus ;) Jest to pasta kanapkowa (wegańska!) której głównym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkami tahini i różne różności ;) Za pierwszym razem, gdy spróbowałam hummus jakoś mi nie posmakował. Jednak doprawiłam go jeszcze bardziej i odstawiłam do lodówki, gdzie przypomniałam sobie o nim po około dwóch dniach. Spróbowałam raz jeszcze...PYCHA! Robiłam go już dwa razy, za każdym razem smakuje o niebo lepiej po odstaniu 1-2 dni w lodówce ;)


HUMMUS
przepis autorski // ok. 350g hummusu

~puszka ciecierzycy (skład: ciecierzyca, woda, sól) - ok. 250g po odsączeniu z zalewy
~3 łyżki oliwy z oliwek (jeśli macie w posiadaniu olej sezamowy jedną łyżkę oliwy możecie nim zastąpić)
~1/2 - 1 (mały) ząbek czosnku
~3 - 4 łyżki soku z cytryny
~60-70g tahini
~50-70ml wody (zimnej, przegotowanej)
~sól do smaku
~pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, wody, soli i pieprzu zmiksować, powoli dodając wodę. Doprawić do smaku pominiętymi wcześniej składnikami. Przełożyć do słoika/innego naczynia. Przechowywać w lodówce,
max. 1 - 1 1/2 tygodnia. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Muszę koniecznie wypróbować :)
    Ale inspirujesz !

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polubiłam, ale jednam tylo raz, więc zdecydowanie trzeba to powtórzyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałabym to! :) Uwielbiam takie zdrowe, wege smarowidła do chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię czasami hummus, bardzo smaczny jest:

    OdpowiedzUsuń
  5. Też lubię hummus, dodaję do niego jeszcze trochę chili dla zaostrzenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie mam tahini ale mam sezam... jak powinnam zrobić hummus z jego wykorzystaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj najpierw w mikserze zmielić sezam tak żeby przypomniał mąkę (ew. możesz zmiksować go momentu otrzymania masła - tahini ,tak byłoby nawet lepiej), a następnie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się! :) Nieskromnie powiem, że to również mój ulubiony przepis na hummus :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)