przepis autorski // 300ml lodów (ok. 4-5 porcji)
~150ml śmietanki 30% tłuszczu (schłodzonej)
~150ml mleka (krowie lub roślinne - u mnie owsiane)
~50g cukru pudru
~50g czekolady gorzkiej klasycznej 60% Goplana, startej na tarce
Misę maszyny do lodów wkładamy do zamrażarki na 8-12h przed przygotowaniem lodów.
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie mieszamy ją z mlekiem i czekoladą. Składamy maszynkę do lodów, włączamy ją i wlewamy masę na lody, następnie pozostawiamy je w działającej maszynce ok. 20-40 minut w zależności jaką konsystencję lodów chcemy otrzymać. Po upływie tego czasu możemy od razu podać lody lub jeszcze przez 30 minut schłodzić je w zamrażarce. Przechowujemy lody w zamrażarce, przed spożyciem należy wyjąć je ok. 20 minut wcześniej. Smacznego! :)
Jeśli nie masz maszynki do lodów:
Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Następnie mieszamy ją z mlekiem i czekoladą. Przelewamy masę do pojemnika i wkładamy ją do zamrażarki. Gdy masa będzie już lekko zamarznięta i gęsta miksujemy przed ok. 5 minut, następnie ponownie zamrażamy. Postępujemy tak kilkukrotnie do uzyskania całkowicie zamarzniętych i kremowych lodów. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
takie domowe lody nie mają sobie równych!
OdpowiedzUsuńTeż w tym roku skusiłyśmy się na maszynkę do lodów i jesteśmy mega zachwycone nią :D Wręcz aż jesteśmy na siebie złe, że rok temu jej nie kupiłyśmy :P Potwierdzamy lody są genialne i tylko one będą gościć w naszej kuchni :)
OdpowiedzUsuńMaszynka do lodów to genialny wynalazek!
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję lody, szukałam właśnie przepisu by był na mleku zwykłym a nie skondensowanym i bez jajek i znalazłam. Mam nadzieję, że wyjdzie pysznie!
OdpowiedzUsuń