niedziela, 31 maja 2015

szparagi z ciecierzycą i wędzonym tofu (lubelski kociołek XI)


Sezon na szparagi jest krótki...Za krótki! Uwielbiam to warzywo! Gdy tylko pojawia się w sklepach z niecierpliwością wypatruję promocji, aby kupić od razu kilka pęczków :) Szparagi mogę jeść solo, nie potrzebują dla mnie żadnych dodatków! Jednak komponują się idealnie z wieloma innymi składnikami i trzeba z tego korzystać :) Dzisiaj mam Was przepis na bardzo szybki, a zarazem smaczny, pożywny i sycący wegański obiad lub lunch. Przepis przygotowałam w ramach XI edycji Lubelskiego Kociołka wraz z:
Zapraszam na ich blogi po inne szparagowe inspiracje :)




SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I WĘDZONYM TOFU
przepis autorski // 1-2 porcje

~300g zielonych szparagów
~110g wędzonego tofu
~100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
~sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku
~olej do smażenia

Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, następnie kroimy na na ok. 4cm kawałki i gotujemy do miękkości (główki szparagów wrzucamy do wody ok. 2-3 minuty przed zakończeniem gotowania - nie od razu!). Tofu kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie podsmażamy na oleju na patelni. Dodajemy ugotowane szparagi, ciecierzycę i często mieszając smażymy całość jeszcze kilka minut. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Szparagowe<3Love

11 komentarzy:

  1. Martyna a skąd masz tofu? Ja od dawna poluję i nie mogę dostać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu kupuję zazwyczaj w większych marketach typu Carrefur czy Kaufland, zawsze bez problemu je tam dostaję :)

      Usuń
    2. Możesz je kupić także w internecie, np. -> http://www.evergreen.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=0&keywords=tofu&categories_id=&button.x=0&button.y=0

      Usuń
  2. Bardzo smaczna szparagowa propozycja:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania, to zdecydowanie posiłek, który idealnie wpasowuje się w moje kubki smakowe - delicje! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. szparagi w takim daniu- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Martyna zgadzam się, że szparagi nie potrzebują towarzystwa. Powiedz gdzie kupiłaś tofu? Od jakiegoś czasu próbuję u nas dostać i nici.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tofu kupuję zazwyczaj w większych marketach typu Carrefur czy Kaufland, zawsze bez problemu je tam dostaję :)

      Usuń
  6. czym zastąpić tofu?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie raczej niczym nie da się go zastąpić :) Bez tofu lub z czymś innym zamiast niego będzie to zupełnie inne danie.

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)