Edytą - www.pasjasmaku.com
Małgośką- www.jedzismakuj.blogspot.com
Angeliką - www.pieceofdelicioustime.blogspot.com
Karoliną - www.stokolorowkuchni.blox.pl
Zapraszam na ich blogi po inne szparagowe inspiracje :)
SZPARAGI Z CIECIERZYCĄ I WĘDZONYM TOFU
przepis autorski // 1-2 porcje
~300g zielonych szparagów
~110g wędzonego tofu
~100g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
~sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany - do smaku
~olej do smażenia
Szparagi myjemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki, następnie kroimy na na ok. 4cm kawałki i gotujemy do miękkości (główki szparagów wrzucamy do wody ok. 2-3 minuty przed zakończeniem gotowania - nie od razu!). Tofu kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem, a następnie podsmażamy na oleju na patelni. Dodajemy ugotowane szparagi, ciecierzycę i często mieszając smażymy całość jeszcze kilka minut. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Martyna a skąd masz tofu? Ja od dawna poluję i nie mogę dostać.
OdpowiedzUsuńTofu kupuję zazwyczaj w większych marketach typu Carrefur czy Kaufland, zawsze bez problemu je tam dostaję :)
UsuńMożesz je kupić także w internecie, np. -> http://www.evergreen.pl/advanced_search_result.php?search_in_description=0&keywords=tofu&categories_id=&button.x=0&button.y=0
UsuńBardzo smaczna szparagowa propozycja:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania, to zdecydowanie posiłek, który idealnie wpasowuje się w moje kubki smakowe - delicje! <3
OdpowiedzUsuńWyśmienicie! ;)
OdpowiedzUsuńszparagi w takim daniu- mniam!
OdpowiedzUsuńMartyna zgadzam się, że szparagi nie potrzebują towarzystwa. Powiedz gdzie kupiłaś tofu? Od jakiegoś czasu próbuję u nas dostać i nici.
OdpowiedzUsuńTofu kupuję zazwyczaj w większych marketach typu Carrefur czy Kaufland, zawsze bez problemu je tam dostaję :)
Usuńczym zastąpić tofu?:)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie raczej niczym nie da się go zastąpić :) Bez tofu lub z czymś innym zamiast niego będzie to zupełnie inne danie.
Usuń