
KRUCHE CIASTKA Z CZEKOLADĄ (BEZGLUTENOWE)
przepis autorski // ok. 50-60 ciasteczek o śr. 3cm
~125g mąki ryżowej
~125g mąki kukurydzianej
~25g czekolady gorzkiej klasycznej Goplana 60%
~125g margaryny
~65g cukru pudru
~jajko
~1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
~mąka do podsypywania
Na stolnice przesiać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier puder. Zrobić wgłębienie, wbić w nie jajko i dodać pokrojoną w drobną kostkę margarynę. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do składników. Za pomocą noża posiekać całość do powstania malych okruszków. Dopiero wtedy jak najszybciej wyrobić ("skleić") ciasto rękami - zbyt dlugie ugniatanie spowoduje roztapianie się czekolady, więc uważajcie. Gotowe ciasto formujemy w kule, owijamy ją folią spozywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Nastepnie dzielimy ciasto na pół, stolnicę posypujemy mąką, wykładamy część ciasta, spłaszczamy, również posypujemy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy dowolne kształty. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciastka ok. 12-15 minut (do zezłocenia) w 190*C. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętej puszce przez ok. 7 dni (w tym czasie zostały zjedzone ciastka u mnie, ale myślę, że możecie je przechowywać nawet do 14 dni :)). Smacznego! :)
super ciasteczka!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, a ta pieczątka naprawdę świetna :)
OdpowiedzUsuńTeż chcemy taki świetny stempelek :D Koniecznie musimy kiedyś w taki zainwestować, bo ciacha wyglądają super :P
OdpowiedzUsuńPochrupałabym:)
OdpowiedzUsuńŁał, cudowne, jak widać, da się piec bez mąki pszennej :-)
OdpowiedzUsuń