niedziela, 13 października 2013

zupa koperkowa (z ryżem)


Może to i dziwne, ale ta zupa jest dla mnie...sentymentalna? Hm, nie wiem jak to określić. Znalazłam ją kiedyś w książce kucharskiej (z której owy przepis pochodzi), a że kocham koperek to od razu zażyczyłam ją sobie na obiad. Robił mi ją zazwyczaj tato, raz czy dwa mama, ale szczerze mówiąc, ta tatowa była najlepsza (nie obrażaj sie mamo! :)). Mogłam jeść ją dzień w dzień. Przynajmniej raz w tygodniu musiała być! Potem przez długi czas została zapomniana, aż do niedawna, kiedy przy sprzątaniu znalazłam ksiązkę kucharską z przepisem na nią. Już wiedziałam, co będzie na obiad! Ale tym razem ugotowałam ją sama i wiecie...chyba była jeszcze lepsza! 




ZUPA KOPERKOWA Z RYŻEM
zmodyfikowany przepis z książki "Zupy" // 2 porcje

~4 szklanki bulionu (kostka bulionowa rozpuszczona w 4 szklankach wody)
~2 pęczki koperku, ok. 100-120g
~1/3 szklanki jogurtu greckiego
~łyżeczka masła
~1/4 szklanki ryżu (60g), użyłam basmati
~łyżka soku z cytryny
~sól do smaku
~szczypta białego pieprzu
~szczypta cukru

Koperek umyć, osuszyć i pokroić. W garnku stopić masło, wrzucić ryż i smażyć przez chwilę, następnie zalać ryż gorącym bulionem i gotować ok. 20 minut. Pod koniec gotowania wrzucić koperek i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować zupę i gotować jeszcze ok. 5 minut od zagotowania. Zabielić jogurtem greckim (można śmietaną). Smacznego! :)



Wartość odżywcza porcji:

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. A wiesz, że nigdy nie jadłam zupy koperkowej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Uwielbiam koperek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. koperkowa? to zaraz zawołam mamę i jej pokażę! ona uwielbia koperek :) będzie zadowolona jak taką zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kojarzy mi się trochę z kalafiorową. na pewno jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kostka bulionowa dodana, a przepis w akcji Zastąp słoik pysznym daniem.To o co tu chodzi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to, aby nie korzystać z gotowych produktów na obiad, tj. zup z proszku czy dań ze słoka etc. To, że użyłam owej kostki to mały i nieważny szczegół, gdyż zupę w całości wykonałam sama, ze świeżych składników.

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)