Ten dżem został zrobiony na życzenie Mamy. Kiedyś ktoś poczęstował ją właśnie dżemem z dyni i pomarańczy i tak jej posmakował, że zechciała swój. A więc proszę Mamo :)
Dzięki dodatkowi cytrusów w dżemie nie dominuje mdły smak dyni, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych ma wspaniały, jesienno-zimowy aromat.
Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los tej, która wylądowała w tym dżemie. :))
KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
przepis autorski // 4 słoiki po 320ml
~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
~3 pomarańcze (ok. 550g)
~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy
~sok z 1/2 cytryny
~gwiazdka anyżu
~szczypta gałki muszkatołowej
~szczypta kardamonu
~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi :))
Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ. Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić dżem do ostudzenia. Ponownie zagotować (można to zrobić np. następnego dnia, nawet lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami słoików i zapasteryzować. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Chyba moja dynie tez czeka taki los :)
OdpowiedzUsuńWygląda na prawde pysznie, a ten aromat musi byc niesamowity !
co do ciemnego cukru w zupełności się zgadzam! tego lata zrobiłam truskawkowy cały słodzony cukrem trzcinowym, całkiem inna bajka :)
OdpowiedzUsuńa co do samego dżemu, bardzo mnie intryguje ten smak. kolor zachwyca, składniki zachwycają. dynie czekają do obróbki. oh, już sama nie wiem co zrobić z tej dyni!
O, podoba mi się! Właśnie dziś myślałam jak przyrządzić dynie w garnku, a nie piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńtwoje przepisy coraz bardziej mnie zachęcają do tego, żeby samej zrobić takie domowe przetwory :)
OdpowiedzUsuńpenie cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje ! :)
Ale pychotka:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ten dżemik :)
OdpowiedzUsuńTrzymaj kciuki żebym niczego nie zepsuł :)
Dżem trudno zepsuć! :) No ale trzymam kciuki :) Daj znać jak smakuje :)
Usuń