niedziela, 20 października 2013

(korzenny) dżem z dyni i pomarańczy


Ten dżem został zrobiony na życzenie Mamy. Kiedyś ktoś poczęstował ją właśnie dżemem z dyni i pomarańczy i tak jej posmakował, że zechciała swój. A więc proszę Mamo :)



Dzięki dodatkowi cytrusów w dżemie nie dominuje mdły smak dyni, a dzięki dodatkowi przypraw korzennych ma wspaniały, jesienno-zimowy aromat. 
Mam jeszcze dwie dynie i jedna z nich na pewno podzieli los tej, która wylądowała w tym dżemie. :))

KORZENNY DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
przepis autorski // 4 słoiki po 320ml

~1kg dyni, obranej, pokrojonej w kostkę
~3 pomarańcze (ok. 550g) 
~skórka z 1/2 - 1 pomarańczy
~sok z 1/2 cytryny
~gwiazdka anyżu
~szczypta gałki muszkatołowej
~szczypta kardamonu
~320g cukru (użyłam pół na pół trzcinowego i białego, polecam zastosować takie proporcje, ponieważ ciemny cukier nadaje innego smaku dżemowi :))

Dynię wrzucić do garnka, zasypać cukrem i odstawić na ok. 3 godziny. Powinna puścić sporo soku. Pomarańcze 'wyfiletować', tj. pozbyć się skórek i białych otoczek, które nadają goryczy, jak to zrobić jest pokazane np. TUTAJ. Do dyni dodać pomarańcze, skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny  i przyprawy. Gotować od czasu do czasu mieszając ok. 1 1/2 godziny. Następnie wyłączyć palnik i pozostawić dżem do ostudzenia. Ponownie zagotować (można to zrobić np. następnego dnia, nawet lepiej by tak było :)). Gdy dżem bedzie już gęsty, a owoce się rozpadną (wyjąć anyż i cynamon :)), przełożyć dżem do wcześniej wyparzonych wraz z zakrętkami słoików i zapasteryzować. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
    

8 komentarzy:

  1. Chyba moja dynie tez czeka taki los :)
    Wygląda na prawde pysznie, a ten aromat musi byc niesamowity !

    OdpowiedzUsuń
  2. co do ciemnego cukru w zupełności się zgadzam! tego lata zrobiłam truskawkowy cały słodzony cukrem trzcinowym, całkiem inna bajka :)
    a co do samego dżemu, bardzo mnie intryguje ten smak. kolor zachwyca, składniki zachwycają. dynie czekają do obróbki. oh, już sama nie wiem co zrobić z tej dyni!

    OdpowiedzUsuń
  3. O, podoba mi się! Właśnie dziś myślałam jak przyrządzić dynie w garnku, a nie piekarniku ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. twoje przepisy coraz bardziej mnie zachęcają do tego, żeby samej zrobić takie domowe przetwory :)
    penie cudnie pachnie i jeszcze lepiej smakuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię ten dżemik :)
    Trzymaj kciuki żebym niczego nie zepsuł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dżem trudno zepsuć! :) No ale trzymam kciuki :) Daj znać jak smakuje :)

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)