Krem ten znam od długiego czasu. Nie wiem dlaczego dopiero teraz pomyślałam o tym, żeby dodać na niego przepis... Pamiętam, że moje pierwsze zetknięcie z awokado nie było zbyt smaczne, no ale - spróbowałam surowy, jeszcze nie do końca dojrzały owoc, więc nic dobrego wydarzyć się nie mogło. Jednak dalej czytałam jak inni je wychwalają i zrobiłam drugie podejście - chyba właśnie w tym kremie. Wtedy definitywnie przeprosiłam się z awokado i gdy tylko gdzieś jest w przystępnej cenie od razu ląduje w koszyku :) Krem polecam wszystkim, którzy tak jak ja wcześniej zrazili się do awokado, nigdy go nie jedli i nie wiedzą jak zacząć swoją przygodę z tym owocem oraz do wszystkich, którzy chcą przemycić w smaczny sposób zdrowe tłuszcze do swojej diety. Na pewno wiecie, że awokado jest bardzo zdrowym (i notabene nie typowym) owocem więc nie będę się tu rozpisywać na ten temat :) Dodam jeszcze tylko, że krem idealnie pasuje do kanapek, owsianki/kaszy jaglanej na słodko, naleśników, placków, gofrów itp. itd.... :)
KREM KAKAOWY Z AWOKADO
przepis autorski // 1 mały słoiczek (ok. 300g)
~duże
dojrzałe awokado (po obraniu 210g)
~20g naturalnego kakao
~łyżka soku z cytryny
~1/4 szklanki fruktozy (lub 1/2 szklanki cukru)
~1/2 łyżeczki
mielonej wanilii
Awokado obieramy i miksujemy na gładką masę bez grudek. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy za pomocą łyżki. Przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce max. tydzień. Smacznego! :)
widzę, że większość z nas miała podobne początki z awokado, a teraz trudno mi się od niego oderwać :) ten krem jest świetny, uwielbiam go robić!
OdpowiedzUsuńHej! Wiesz może gdzie mogę kupić mieloną wanilię, ale nie przez internet? :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie... :(
UsuńBardzo lubię ten krem :)
OdpowiedzUsuńpychotka ;p
OdpowiedzUsuńTen krem wygląda tak delikatnie, pycha! <3
OdpowiedzUsuńMi w sumie to awokado nie smakowało, a próbowałam w 4 wersjach smakowych :) Więc póki co- nie ryzykuję :) Chociaż smacznie wygląda, nie powiem!
OdpowiedzUsuńrobię, koniecznie!
OdpowiedzUsuńNie jest on mdły ?:D
OdpowiedzUsuńJa kiedyś próbowałam awokado i nie bardzo mi posmakowało :D
Nie jest :) Jest baaardzo kakaowy i baaaaardzo dobry :) Awokado samo w sobie nie ma smaku - jest dokładnie tak jak napisałaś - mdłe. Ale jeśli połączymy je - w wersji na słono - z pieprzem, solą i sokiem z cytryny to zyska fajny charakter :) Na słodko (dla mnie) najbardziej smakuje z kakao/czekoladą lub kokosem.
UsuńUwielbiam awokado ale nigdy nie robiłam kremu dziękuje za przepis Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń