Witajcie w poniedziałkowy poranek! :) Tydzień na blogu rozpoczynam sezonowym ciastem - z rabarbarem.
Przeglądając blogi i natrafiając na przepisy z tym warzywem co raz czytam jakie macie wspomnienia z dzieciństwa z jego udziałem. Ja...nie mam takowych. Ale czemu to przeszkadza? :) Niczemu! Teraz piekę pyszne ciasta z rabarbarem i będę je wspominać za kilka lat, prawda? :)
Po zrobieniu rabarbarowego curdu zostało mi sporo białek. Postanowiłam wykorzystać je do tego właśnie placka. Jest bardzo puszysty, ma cudowną, piankową konsystencję i śnieżnobiały kolor. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatym rabarbarem z nutą miodu.
Korzystajmy póki jest sezon! :)
BISZKOPT NA BIAŁKACH Z RABARBAREM
przepis autorski // tortownica o śr.22cm
~5 białek
~1/2 szklanki + czubata łyżka mąki pszennej
~1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
~130g cukru
~200-250g rabarbaru
~40g miodu lawendowego
~szczypta soli, proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Rabarbar umyć, obrać, pokroić i wymieszać z miodem. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać partami cukier. Przesiać mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę, na wierzchu ułożyć rabarbar. Włożyć ciasto do piekarnika i piec ok. 40-50 minut (do suchego patyczka), następnie wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i studzić w nim ciasto jeszcze ok. 20 minut. Wyjąc z piekarnika, ostudzić ciasto do końca, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
smacznie wyglada, a bialkowe biszkopty baaaardzo lubie! ;d
OdpowiedzUsuńcudowny pomysł! takie ciacha najbardziej cieszą smakiem :)
OdpowiedzUsuńWprost idealne.ciasto na piknik ;))
OdpowiedzUsuń