czwartek, 15 sierpnia 2013

galette (tarta rustykalna) z morelami i miodem


Tak, wiem, długo nie dodawałam tutaj przepisu, ale już się tłumaczę :) Po prostu wyjechałam na wakacje. Jak co roku, w góry. Uwielbiam góry! Rozważaliśmy też wyjazd nad morze, ale jednak góry wygrały. Co mi z wyjazdu nad morze, powiedzmy szczerze? Gdy wejdę na szczyt góry mam przynajmniej satysfakcję, a z leżenia na plaży żadnej satysfakcji nie będzie... ;) Nie mniej jednak nie ubliżam morskim klimatom, bo wiem, że morze ma dużo fanów, ja jednak lepiej czuję się w wyższych klimatach ;)


Teraz coś o tej tarcie. Robiłam ją już kiedyś z jabłkami - KLIK. Niedawno zachciało mi się jej na nowo, tym razem z typowo letnimi owocami. Myślałam nad nektarynkami lub brzoskwiniami, ale padło na morele, które ostatnio pokochałam! Jednak za późno się obudziłam, bo baaardzo trudno było mi znaleźć te owoce. Całe szczęście, że się udało i mogłam zrobić tę pyszną tartę! Warto było przejeździć masę sklepów ;) Pyszne kruche ciasto, a w środku morele o miodowym smaku - poezja! Jeśli jeszcze w Waszej okolicy są morele to jak najszybciej polecam zrobić Wam to ciasto. Jeśli już skończyły, z miodem świetnie będą smakować też brzoskwinie czy jabłka. Zapraszam po przepis :)


GALETTE (TARTA RUSTYKALNA) Z MORELAMI I MIODEM
przepis autorski // ok. 8 porcji


~100g mąki pszennej
~100g mąki razowej (można użyć również pszennej, lub jakiejkolwiek innej)
~100g masła
~2 łyżki cukru
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. 2 łyżki zimnej wody, jeśli ciasto nie będzie chciało się 'skleić'

Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać cukier i masło i wyrobić ciasto na gładką masę.

~500-600g moreli
~80g miodu leśnego

Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki i wymieszać z miodem.
Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć dużą miskę do góry dnem i delikatnie odbić na nim jej obwód (to będzie miejsce na owoce, a rogi będą zaginane do środka). W środku odbitego koła ułożyć owoce (skórka do dołu), a brzegi ciasta zawinąć do środka i delikatnie przycisnąć.

~łyżka cukru trzcinowego

Cukrem posypać brzegi ciasta. Włożyć je do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180*C i piec ok. 50min-1h. Jeśli morele puszczą dużo soku można potem na 5 minut włączyć grzanie tylko od dołu. Wyjąć tartę z piekarnika i delikatnie przełożyć na kratkę, aby spód mógł odparować. Smacznego!



Wartość odżywcza porcji (1/8 ciasta):
Przepis dodaję do akcji: 


W tym przepisie użyłam miodu leśnego
który możecie kupić na stronie anielskieprzysmaki.pl



7 komentarzy:

  1. zapisuję przepis! musiało smakować genialnie *____*

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie tarta wygląda obłędnie!! do tego z jednym z moich ulubionych miodów, teraz tylko używam tego lub też z cynamonem ;) pycha !!

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno nie byłam w górach, i podzielam Twoją fascynację :) galette wygląda kusząco! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ja właśnie chyba wolę morze. szum, wiatr, piasek. wcale nie lubię się opalać, ale klimat morza jest mi bliższy. :)
    od dawna chcę zrobić jakieś galette :) Twoje wygląda super smacznie, chociaż sama chyba wolałabym inne owocki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robiłam tę tartę ostatnio:) Również polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. O kurcze, jak to wygląda wspaniale...Zapisuję przepis, koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)