Nic innego jak słodki, miękki, baaardzo cynamonowy środek otulony równie słodkim, lecz chrupiącym kruchym ciastem. Tarta zachwyca swoją prostotą i smakiem :)
GALETTE Z JABŁKAMI
lekko zmodyfikowany przepis z tego bloga
Ciasto:
~100g mąki pszennej
~100g mąki żytniej (lub też pszennej, albo jakiejkolwiek innej)
~120g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
~3 łyżki wody
~2 łyżki cukru
~2 łyżki kaszy kukurydzianej
Nadzienie:
~600g jabłek, obranych i pokrojonych w plasterki
~1 czubata łyżeczka cynamonu
~2 łyżki cukru
~2 łyżki jogurtu naturalnego
2-3 łyżki brązowego cukru do posypania
Zmieszać wszystkie składniki na ciasto i zagnieść, rozcierając masło w mące. Gdy wszystko zacznie się ładnie lepić w całość, uformować płaski dysk, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
W tym czasie przygotować jabłka, wymieszać je z cynamonem i cukrem.
przed włożeniem do piekarnika
Ciasto rozwałkować na duże, cienkie koło, najlepiej między dwoma dużymi płatami folii aluminiowej, wtedy nie będzie się przyklejać. Ciasto przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć jabłka, zostawiając 5 cm wolnej krawędzi na około. Posmarować wierzch jabłek jogurtem i zawinąć brzegi ciasta do środka, delikatnie dociskając. Posypać wierzch brązowym cukrem. Piec 40 minut w temp. 180*C. Smacznego!
Robiłam kiedyś podobną tartę, ale chyba nie wyglądała tak pysznie, jak Twoja :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńSuper! Wygląda tak smakowicie, że patrząc na zdjęcie poczułam jej zapach ;) Do wypróbowania koniecznie ;)
OdpowiedzUsuńale pyszne, daj kawałek!
OdpowiedzUsuńooo <3 zrób mi takie!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda :). Uwielbiam Twoje zdjęcia no i przepisy :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisałam, ale teraz możesz mnie tym cudeńkiem poczęstować
OdpowiedzUsuńNienawidzę Cię za dodanie takiego przepisu w środku tygodnia...
OdpowiedzUsuńA z drugiej strony ta tarta, aż się prosi żeby ją zrobić <3
Oj, jak pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńwow ,ale pyszna tarta , z jabłkami zawsze i wszędzie <3
OdpowiedzUsuń