Uwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko trzeba uważać żeby nie poparzyć języka :p Pomysł na formę bułeczek zaczerpnęłam z internetu, niestety nie pamiętam już strony, jeśli ją odnajdę to zaktualizuję wpis. Jednak jeśli chodzi o same bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam!
CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki
przepis własny // 6 drożdżówek
~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej
~pół szklanki letniego mleka
~100g (pół szkl.) cukru
~7g (opakowanie) suchych drożdży
~duża szczypta soli
~50g (1/4 kostki) masła
~jajko
~białko
~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego*
~dwie czubate łyżeczki cynamonu
*jeśli nie masz, użyj zwykłego białego cukru.
W rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie. Przelej je do głębokiej miski (moja miała poj. 2l), wsyp drożdże, zamieszaj i odstaw na ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione masło i wymieszaj, aby było łatwiej ciasto dobrze jest przenieść na stolnicę i tam je wyrobić. Gdy ciasto będzie już miało gładką konsystencję z powrotem umieść je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. trzy godziny. Potem przełóż je z miski na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Białko ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej).
Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając im jeszcze trochę miejsca do wyrośnięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostudzeniu. Smacznego!
przed upieczeniem...
WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI:
Wspaniałe są te bułeczki. Wyglądają ślicznie. :)
OdpowiedzUsuńRobię na dniach!.
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemnsko *.*
OdpowiedzUsuńRany, zawsze chciałam spróbować w końcu tych cynamonek, w szczególności, że jestem fanką cynamonu!
o jejciu ,ale pychotka ! świetne te bułeczki tym bardziej ,ze cynamonowe <3
OdpowiedzUsuńCynamon i drożdżówki - coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuń