wtorek, 12 lutego 2013
SUFLET Z NALEŚNIKÓW
W oryginalnym przepisie ten suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny!
SUFLET Z NALEŚNIKÓW
zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja
Naleśniki:
~40g mąki (dowolnej)
~mleko pół na pół z wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko)
~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie)
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 30 min. (ja zrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki). Smażyć naleśniki.
Nadzienie:
~200g mrożonych truskawek
Owoce rozmrozić i zmiksować. Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba ich przecinać, można ułożyć je dowolnie, dopasowując do kształtu naczynia)
Masa sufletowa:
~75g jogurtu naturalnego
~4 tabl. stewii
~jajko
~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Jogurt wymieszać ze stewią, żółtkiem i ekstraktem. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Wylać masę na naleśniki i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180*C . Piec ok. 35 min. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
<3
OdpowiedzUsuńCudo, cudo, cudo! <3
OdpowiedzUsuńKurcze, cały czas poluję na takie naczynko i nigdzie nie mogę znaleźć. Można wiedzieć gdzie kupiłas swoje?
OdpowiedzUsuńw l.eclerc w Lublinie, ale to już jakiś czas temu :)
Usuńna pewno go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZaskakujesz mnie za każdym razem :)
OdpowiedzUsuńzapisuję! :)
OdpowiedzUsuńmmm boski przepis ! aż mi ślinka cieknie ;D
OdpowiedzUsuńsuper się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńa jakie wymiary ma Twoje naczynko?
OdpowiedzUsuń(wymiary górne) 20x10
UsuńA wiesz, że mam tą książkę? I nawet ostatnio się chyba patrzyłam na ten przepis :P Chyba będę musiała go zrobić. :)
OdpowiedzUsuńo matko, skąd ty bierzesz takie świetne pomysły? ;D
OdpowiedzUsuńŁał, rewelacyjny przepis, ogromnie mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAle super wygląda!!
OdpowiedzUsuń