wtorek, 12 lutego 2013

SUFLET Z NALEŚNIKÓW


W oryginalnym przepisie ten suflet jest na słono, jednak przerobiłam go na słodki :) Jest pyszny!


SUFLET Z NALEŚNIKÓW
zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia Polska" // 1 porcja

Naleśniki:
~40g mąki (dowolnej)
~mleko pół na pół z wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji (nie pamiętam ile, bo nalałam na oko)
~pół jajka (lub jedno bardzo bardzo malutkie)

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 30 min. (ja zrobiłam ciasto wieczorem i odstawiłam na noc do lodówki). Smażyć naleśniki.

Nadzienie:
~200g mrożonych truskawek

Owoce rozmrozić i zmiksować. Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba ich przecinać, można ułożyć je dowolnie, dopasowując do kształtu naczynia)

Masa sufletowa:
~75g jogurtu naturalnego
~4 tabl. stewii
~jajko
~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Jogurt wymieszać ze stewią, żółtkiem i ekstraktem. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Wylać masę na naleśniki i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180*C . Piec ok. 35 min. Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Kurcze, cały czas poluję na takie naczynko i nigdzie nie mogę znaleźć. Można wiedzieć gdzie kupiłas swoje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w l.eclerc w Lublinie, ale to już jakiś czas temu :)

      Usuń
  2. na pewno go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaskakujesz mnie za każdym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm boski przepis ! aż mi ślinka cieknie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. a jakie wymiary ma Twoje naczynko?

    OdpowiedzUsuń
  6. A wiesz, że mam tą książkę? I nawet ostatnio się chyba patrzyłam na ten przepis :P Chyba będę musiała go zrobić. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matko, skąd ty bierzesz takie świetne pomysły? ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, rewelacyjny przepis, ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale super wygląda!!

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)