poniedziałek, 11 lutego 2013

OTRĘBOWE GOFRY



OTRĘBOWE GOFRY
przepis własny // 3 gofry - jedna duża porcja

~50g otrębów pszennych (1szkl.)
~3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
~4 rozkuruszone tabl. stewii / dwie łyżki cukru
~czubata łyżeczka mąki (użyłam pszennej razowej)
~jajko
~150ml mleka (ponad pół szkl.)
~łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)


Otręby zmielić, np. w młynku do kawy. Po zmieleniu powinno zostać ich ponad pół szklanki. Zmielenie ich zajmuje trochę czasu, więc żeby rano szybciej móc zjeść gofry lepiej zmielić je wieczorem :) W misce wymieszać: otręby, proszek do pieczenia, stewię / cukier i mąkę. W drugiej misce wymieszać: mleko, jajko i ekstrakt waniliowy, dodać mokre składniki do suchych. Odstawić na około 5 min. Rozgrzać gofrownicę i wylewać porcje ciasta. Piec ok. 7-10 min w zależności od mocy gofrownicy. Przełożyć na chwilę na kratkę. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie rozpuszczona mleczna czekolada. Smacznego!



WARTOŚĆ ODŻYWCZA 3 GOFRÓW (bez dodatków) :

8 komentarzy:

  1. Otrębowych gofrów jeszcze nie jadłam. Przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. otrębowe gofry ooo mniam <3 super wyglądają ;d
    a tak spoza tematu : gdzie kupiłaś to mleko w proszku z którego robisz ten pyszny kremik ? nie umiem nigdzie znaleźć tego z Mlekovity ...

    OdpowiedzUsuń
  3. otręby potrafią u mnie zalegać na szafce tygodniami, idealne rozwiązanie, gdy data ważności dobiega końca :3

    OdpowiedzUsuń
  4. Otrębowych jeszcze nie próbowałam a ostatnio otręby przodują w moim rankingu śniadaniowych smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie to wygląda :). Jaką moc ma Twoja gofrownica ;)?

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią zjadłabym takie gofry ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis jakiego szukałem, gofry wyszły smaczne, a zarazem delikatne. Staram się dodawać do nich raczej lekkie, pożywne dodatki, najchętniej jemy z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym (np. z Gomaru). Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)