czwartek, 14 lutego 2013

DROŻDŻOWE CYNAMONOWE ZAWIJASKI


Uwielbiam słodkie ciasto drożdżowe. Uwielbiam cynamon. A połączenie obu tych rzeczy w postaci pysznych bułeczek jest po prostu nieziemsko pyszne! Słodki, lepki i baaardzo cynamonowy środek oraz chrupiące a zarazem miękkie i rozpływające się w ustach ciasto to chyba najlepszy opis tych bułeczek :) Polecam wszystkim cynamonoholikom i nie tylko! :) Najlepsze są na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika, tylko trzeba uważać żeby nie poparzyć języka :p Pomysł na formę bułeczek zaczerpnęłam z internetu, niestety nie pamiętam już strony, jeśli ją odnajdę to zaktualizuję wpis. Jednak jeśli chodzi o same bułeczki to jest przepis własny :) Nieskromnie mówiąc to najlepsze drożdżówki jakie kiedykolwiek jadłam!



 CYNAMONKI czyli pyszne drożdżówki
przepis własny // 6 drożdżówek

~325g (2 1/2 szkl.) mąki pszennej
~pół szklanki letniego mleka
~100g (pół szkl.) cukru
~7g (opakowanie) suchych drożdży
~duża szczypta soli
~50g (1/4 kostki) masła
~jajko

~białko
~50g (1/4 szkl.) cukru trzcinowego*
~dwie czubate łyżeczki cynamonu

*jeśli nie masz, użyj zwykłego białego cukru.



W rondelku podgrzej mleko, powinno być letnie. Przelej je do głębokiej miski (moja miała poj. 2l), wsyp drożdże, zamieszaj i odstaw na ok. 10 min. Po upływie tego czasu dodaj do mieszanki mąkę, cukier, sól, jajko, roztopione masło i wymieszaj, aby było łatwiej ciasto dobrze jest przenieść na stolnicę i tam je wyrobić. Gdy ciasto będzie już miało gładką konsystencję z powrotem umieść je w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. trzy godziny. Potem przełóż je z miski na stolnicę lekko oprószoną mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Białko ubij na sztywną pianę, posmaruj nim powierzchnię ciasta (nie trzeba zużyć całego białka). Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp nim ciasto. Zwiń wzdłuż długiego boku tworząc coś w rodzaju rolady i pokrój na sześć równych kawałków (patrz zdjęcia poniżej).

 Środek każdej bułeczki przyciśnij drewnianym trzonkiem np. łyżki aż do samego dołu, uważając jednocześnie, aby jej nie przebić.
Ułóż drożdżówki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając im jeszcze trochę miejsca do wyrośnięcia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170*C. Piecz ok. 30-35 min do złotego koloru. Zdejmij bułeczki z blachy dopiero po ostudzeniu. Smacznego!

przed upieczeniem...

...a tu już po :)


WARTOŚĆ ODŻYWCZA JEDNEJ BUŁKI


5 komentarzy:

  1. Wspaniałe są te bułeczki. Wyglądają ślicznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają nieziemnsko *.*
    Rany, zawsze chciałam spróbować w końcu tych cynamonek, w szczególności, że jestem fanką cynamonu!

    OdpowiedzUsuń
  3. o jejciu ,ale pychotka ! świetne te bułeczki tym bardziej ,ze cynamonowe <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cynamon i drożdżówki - coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)