Znowu? Znowu kurczak na słodko? Tak! Po ostatniej wariacji - kurczaku w glazurze miodowej przyszedł czas na kurczaka z owocami. Z morelami. Bardzo ciekawy smak. Mi, jako wielbicielce wszelkich nowych i niecodziennych połączeń bardzo zasmakował. Polecam wszystkim, którym znudziło się 'zwykłe' mięso na obiad ;) Zobaczcie też pierś z kurczaka w miodowej glazurze.
PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA Z MORELAMI
przepis autorski // 1 porcja
~1/2 (podwójnej :)) piersi z kurczaka
~odrobina soli
~5 sztuk moreli
Mięso umyć i oczyścić z błonek, tłuszczu itp. Lekko osolić. Morele pokroić na ćwiartki. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, na nim ułożyć morele (skórką do góry). Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 35-40 minut. Podawać z kaszą / ryżem, u mnie kasza gryczana niepalona. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Ja robiłam w wersji z żołtym serem, ale Ty jak dobrze pamiętam nie przepadasz za nim, mam rację?:)
OdpowiedzUsuńTak, masz :D Jak bym lubiła, też bym pewnie tu go dała :)
UsuńFajne i pyszne !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://myszkagotuje.blogspot.com
świetny pomysł! na pewno pyszny
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam kurczaka na słodko i chyba będę musiała w końcu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzrobię na 100% , jest proste a zarazem przepyszne! lubię takie słodkie połączenie :)
OdpowiedzUsuńszalone! :)
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić suszonymi?:D
OdpowiedzUsuńTo nie będzie taki sam efekt :( Może spróbuj zamiast moreli użyć brzoskwini? :) Pozdrawiam.
UsuńO, dzięki! Już wiem, co jutro zjem na obiad hehe.:D
Usuń