niedziela, 18 sierpnia 2013

pierś z kurczaka pieczona z morelami



Znowu? Znowu kurczak na słodko? Tak! Po ostatniej wariacji - kurczaku w glazurze miodowej przyszedł czas na kurczaka z owocami. Z morelami. Bardzo ciekawy smak. Mi, jako wielbicielce wszelkich nowych i niecodziennych połączeń bardzo zasmakował. Polecam wszystkim, którym znudziło się 'zwykłe' mięso na obiad ;) Zobaczcie też pierś z kurczaka w miodowej glazurze.


PIERŚ Z KURCZAKA PIECZONA Z MORELAMI
przepis autorski // 1 porcja

~1/2 (podwójnej :)) piersi z kurczaka
~odrobina soli
~5 sztuk moreli

Mięso umyć i oczyścić z błonek, tłuszczu itp. Lekko osolić. Morele pokroić na ćwiartki. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, na nim ułożyć morele (skórką do góry). Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 35-40 minut. Podawać z kaszą / ryżem, u mnie kasza gryczana niepalona. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:

10 komentarzy:

  1. Ja robiłam w wersji z żołtym serem, ale Ty jak dobrze pamiętam nie przepadasz za nim, mam rację?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, masz :D Jak bym lubiła, też bym pewnie tu go dała :)

      Usuń
  2. Fajne i pyszne !
    Pozdrawiam
    http://myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł! na pewno pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam kurczaka na słodko i chyba będę musiała w końcu wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobię na 100% , jest proste a zarazem przepyszne! lubię takie słodkie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zastąpić suszonymi?:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie będzie taki sam efekt :( Może spróbuj zamiast moreli użyć brzoskwini? :) Pozdrawiam.

      Usuń
    2. O, dzięki! Już wiem, co jutro zjem na obiad hehe.:D

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)