DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE
przepis autorski // 6-8 bułeczek
~szklanka mąki bezglutenowej (u mnie mix bezglutenowy "do wypieku chleba")
~20g świeżych drożdży
~1/4 szklanki mleka roślinnego, lekko ciepłego - "letniego"
~3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (w drugim przypadku - rozpuszczonego i ostudzonego)
~3 łyżki cukru
~szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem w miseczce, dolewamy mleko, dodajemy łyżeczkę mąki i mieszamy. Odstawiamy rozczyn na ok. 20 minut. Następnie dodajemy olej, przesiewamy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, wkładamy z powrotem do miski, którą przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiamy ciasto, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5cm.
~100-200g malin
~łyżka cukru pudru
Maliny rozgniatamy widelcem, łączymy z cukrem pudrem i wykładamy na rozwałkowane ciasto (nie nakładając za dużo przy brzegach). Następnie ciasto zwijamy ciasto jak na roladę (wzdłuż krótszego boku) i dzielimy ostrym nożem na porcje, przecinając ciasto co ok. 3-4cm. Drożdżowe roladki układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut, następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150*C, zwiększamy temp. do 180*C i pieczemy ok. 20-25 minut. Smacznego! :)
Świetny pomysł na drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńCudowne zawijaski :D Porywam jedną! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jestem ich smaku:)
OdpowiedzUsuńPychotka, uwielbiam drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Te drożdżówki są zjawiskowe, zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia *.*
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają, bardzo apetyczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich drożdżówek :)
OdpowiedzUsuńCoś dla mnie. Wyglądają apetycznie i chyba skuszę żeby je przygotować :)
OdpowiedzUsuń