środa, 9 września 2015

najzdrowsza i najlepsza domowa wegańska czekolada


Czy czekolada może być zdrowa? Czy można zrobić ją samemu w domu? Tak i tak! :) Czekolada (w rozsądnych ilosciach ;)) jest bardzo zdrowa - jeśli mówimy o tej gorzkiej, z zawartością masy kakaowej powyzej 70% i z dobrym składem, gdzie na pierwszym miejscu nie będzie cukier. Takie czekolady są albo drogie, albo nie trafiają w gusta większosci ludzi...Wiadomo, że najlepsza jest ta słodziutka, mleczna czekolada... ;) Ale czekoladę można zrobić też samemu we własnej kuchni i to jedynie z 3 składników! To pierwsza zaleta. Druga - jest bardzo zdrowa! Trzecia - smakuje nawet wielbicielom mlecznej czekolady...przetestowałam na Tacie...ciagle prosi żeby zrobiła nową porcje! ;)




DOMOWA WEGAŃSKA CZEKOLADA
przepis autorski // ok. 170g czekolady

~85g oleju kokosowego biolada.pl
~40g naturalnego kakao
~50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru

Odmierzamy odpowiednią ilość oleju kokosowego i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej do momentu rozpuszczenia (można go rozpuścić w garnuszku, ale pod wpływem temp. straci nieco właściwości odżywczych). Jeśli Wasz olej ma płynną konsystencję mozecie pominąć ten etap. Następnie płynny już olej mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Przelewamy powstałą masę do foremki i wkładamy do lodówki na ok. 2-3h do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)



Miło mi ogłosić, że mogłam wziąć w jesiennym wydaniu 
magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej - AROMAT.
W magazynie znajdziecie mój przepis na powyższą czekoladę oraz artykuł o oleju kokosowym. 
Zapraszam do przejrzenia magazynu! :) 
KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej...

6 komentarzy:

  1. i taką czekolada można się zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  2. To można samemu zrobić tak cudną czekoladę? :o
    Jak znajdę trochę czasu to stworzę takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ksylitol mogę zastąpić czymś innym? (Nie mam na myśli cukru). Mogę na przykład zmienić proporcje kakao i dodać karob (zamiast ksylitolu)? Albo syrop daktylowy itp?
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie polecam dodawać płynnego srodka słodzącego bo zmieni to konsystencję masy (będzie rzadsza) i efekt nie wyjdzie taki sam. Można użyć np. erytrolu (ma tylko 20kcal w 100g) lub słodzika stołowego w proszku (mniej zdrowa opcja :P)

      Usuń
  4. Przeczytam sobie tę gazetkę :) Gratki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O jacie, w życiu bym nie pomyślała, że z moją alergią na laktozę, będę się mogła zajadać czekoladą. Jutro biegnę uzupełnić zapasy oleju kokosowego!

    Plant based fille

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)