DOMOWA WEGAŃSKA CZEKOLADA
przepis autorski // ok. 170g czekolady
~85g oleju kokosowego biolada.pl
~40g naturalnego kakao
~50g ksylitolu zmielonego na puder lub cukru pudru
Odmierzamy odpowiednią ilość oleju kokosowego i pozostawiamy go w temperaturze pokojowej do momentu rozpuszczenia (można go rozpuścić w garnuszku, ale pod wpływem temp. straci nieco właściwości odżywczych). Jeśli Wasz olej ma płynną konsystencję mozecie pominąć ten etap. Następnie płynny już olej mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Przelewamy powstałą masę do foremki i wkładamy do lodówki na ok. 2-3h do zastygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Smacznego! :)
Miło mi ogłosić, że mogłam wziąć w jesiennym wydaniu
magazynu Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej - AROMAT.
W magazynie znajdziecie mój przepis na powyższą czekoladę oraz artykuł o oleju kokosowym.
Zapraszam do przejrzenia magazynu! :)
KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej...
i taką czekolada można się zajadać!
OdpowiedzUsuńTo można samemu zrobić tak cudną czekoladę? :o
OdpowiedzUsuńJak znajdę trochę czasu to stworzę takie cudo :D
Czy ksylitol mogę zastąpić czymś innym? (Nie mam na myśli cukru). Mogę na przykład zmienić proporcje kakao i dodać karob (zamiast ksylitolu)? Albo syrop daktylowy itp?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Nie polecam dodawać płynnego srodka słodzącego bo zmieni to konsystencję masy (będzie rzadsza) i efekt nie wyjdzie taki sam. Można użyć np. erytrolu (ma tylko 20kcal w 100g) lub słodzika stołowego w proszku (mniej zdrowa opcja :P)
UsuńPrzeczytam sobie tę gazetkę :) Gratki! :)
OdpowiedzUsuńO jacie, w życiu bym nie pomyślała, że z moją alergią na laktozę, będę się mogła zajadać czekoladą. Jutro biegnę uzupełnić zapasy oleju kokosowego!
OdpowiedzUsuńPlant based fille