sobota, 4 kwietnia 2015

żurawinowo-waniliowe bezglutenowe mini babki


Kolejny przepis Wielkanocny, kolejny wypiek i kolejna babka. A może raczej - babki. Jakiś czas temu kupiłam foremki na mini babki i wrzuciłam je wgłąb szafki aby o nich zupełnie zapomnieć...Całe szczęście, że w porę je znalazłam i upiekłam te maleństwa :) Wyglądają uroczo i świetnie będą nadawać się do koszyczka! :)

Przy okazji chcę także życzyć zdrowych, spokojnych i wesołych świąt Wielkiejnocy dla wszystkich czytelników chili&sugar! Mam nadzieję, że spędzicie je miło, w rodzinnym gronie, zajadając pysznymi smakołykami :)




ŻURAWINOWO-WANILIOWE BEZGLUTENOWE MINI BABKI
przepis autorski // ok. 7 babeczek

~100g mąki gryczanej
~150g mąki ryżowej
~50g kisielu o smaku żurawinowym + opcjonalnie szczypta czerwonego barwnika spożywczego
~łyżeczka ekstraktu z wanilii
~3 jajka
~1/3 szklanki oleju
~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
~180g cukru
~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Łączymy razem obie mąki. Następnie do jednej miski wsypujemy 175g mąki, a do drugiej pozostałą mąkę (125g) i kisiel, jeśli kolor będzie mało intensywny można dodać szczyptę barwnika. Do obu misek wsypujemy po 90g cukru i po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, następnie tak samo dzielimy olej i jogurt. Do miski, w której było 175g mąki (tej bez kisielu) dodajemy ekstrakt waniliowy. Przygotowujemy foremki na babeczki. Nakładamy do nich po łyżce masy jasnej i czerwonej, postępujemy tak do wykończenia ciasta. Babeczki pieczemy ok. 15-20 minut (do suchego patyczka) w 180*C. Po ostudzeniu lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Wegetariańska Wielkanoc 2015 Wielkanocne Smaki - edycja V Bezglutenowa Wielkanoc

3 komentarze:

  1. Ja poszłam na łatwiznę i mini babeczke kupiłam w sklepie, teraz jednak myślę, że mogłam sama je zrobić.
    Zapraszam do siebie: www.kaskawsieci.pl

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)