czwartek, 2 kwietnia 2015

bezglutenowa cytrynowa babka wielkanocna


Przepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na blogu trochę pusto...Jednak wracam do Was i przynoszę nowe przepisy! :) Zacznę od tych Wielkanocnych, bo święta coraz bliżej!


Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :)




BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA
przepis autorski // forma na babkę z kominem o śr. 23cm

~150g mąki jaglanej
~100g mąki ryżowej
~50g mąki ziemniaczanej
~3 jajka
~1/3 szklanki oleju
~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
~3/4 szklanki cukru
~sok i skórka z jednej cytryny
~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt oraz sok i skórkę z cytryny (najlepiej za pomocą miksera). Następnie do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C.

~50g cukru pudru
~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie)
~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji

Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :)




Na durszlaku założyłam akcję BEZGLUTENOWA WIELKANOC,
serdecznie zapraszam do inspirowania się tymi przepisami jak i do zgłaszania swoich! :)

Bezglutenowa Wielkanoc

Wegetariańska Wielkanoc 2015   Wielkanocne Smaki - edycja V

3 komentarze:

  1. Ta zielona polewa jest super wiosenna <3 !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są piękne <3 ta babka musi być pyszna :) cytrynowa najlepsza

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)