Jako pierwszy tegoroczny Wielkanocny przepis prezentuję bezglutenową babkę w wersji cytrynowej. Bardzo aromatyczna i smaczna! Aby dodać jej trochę wiosennego charakteru udekorowałam ją lukrem z zielonym barwnikiem. Łatwa i szybka w wykonaniu! :)
BEZGLUTENOWA CYTRYNOWA BABKA WIELKANOCNA
przepis autorski // forma na babkę z kominem o śr. 23cm
~150g mąki jaglanej
~100g mąki ryżowej
~50g mąki ziemniaczanej
~3 jajka
~1/3 szklanki oleju
~1/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
~3/4 szklanki cukru
~sok i skórka z jednej cytryny
~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
W jednej misce mieszamy mąki, cukier i sodę/proszek do pieczenia. W drugiej jajka, olej, jogurt oraz sok i skórkę z cytryny (najlepiej za pomocą miksera). Następnie do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do połączenia. Odstawiamy na ok. 10-15 minut. Przelewamy masę do formy na babkę i pieczemy ok. 40 minut w 180*C.
~50g cukru pudru
~szczypta zielonego barwnika w proszku (opcjonalnie)
~sok z cytryny do odpowiedniej konsystencji
Wszystkie składniki mieszamy i polewamy lukrem babkę. Odstawiamy do zastygnięcia. Smacznego! :)
Na durszlaku założyłam akcję BEZGLUTENOWA WIELKANOC,
serdecznie zapraszam do inspirowania się tymi przepisami jak i do zgłaszania swoich! :)
uwielbiam cytrynowe :)
OdpowiedzUsuńTa zielona polewa jest super wiosenna <3 !
OdpowiedzUsuńZdjęcia są piękne <3 ta babka musi być pyszna :) cytrynowa najlepsza
OdpowiedzUsuń