Zobacz także - wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami *klik*
WEGAŃSKI PASZTET Z SOCZEWICY Z MARCHEWKĄ I ZIARNAMI SŁONECZNIKA
przepis autorski // keksówka o dł. 20-25cm
~200g żółtej (lub czerwonej) soczewicy, suchej
~200g marchewki
~300ml wody
~duży ząbek czosnku
~2 płaskie łyżki mąki ryżowej (30g)
~łyżka mielonego siemienia lnianego (10g)
~40g ziaren słonecznika - mieszanka "Piekło-Niebo" Ziarenkowo
~przyprawy: pieprz czarny/ziołowy/cytrynowy, majeranek, kminek, kumin, kurkuma, papryka słodka/ostra, sól do smaku
Soczewicę moczymy w wodzie ok. 30-45 minut, następnie gotujemy w 300ml wody razem z obraną i pokrojoną w kostkę marchewką. Do ugotowanych warzyw wyciskamy czosnek i blendujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy ziarna, mąkę, mielony len oraz przyprawy do smaku i mieszamy wszystko. Przekładamy masę do keksówki i pieczemy ok. 50-60 minut w 180*C. Studzimy w formie. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji
u mnie też niedawno był z soczewicy, ale z pieczarkami i nie wegański - chętnie spróbuję tej wersji ! :)
OdpowiedzUsuńZrobię niedługo i zdam relację! :)
OdpowiedzUsuńmmmm dla mnie to byłby idealny dodatek do obiadu, do tego jakiś sosk, porcja warzyw i świetny posiłek gotowy!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. :) I pomyśleć, że jeszcze nigdy nie robiłam pasztetu!
OdpowiedzUsuń