niedziela, 8 lutego 2015

czekoladowa niedziela #11 - chocolate chip cookies


Najpopularniejsze ciastka z czekoladą? Chocolate Chip Cookies! Mocno słodkie, maślane i pełne czekolady - takie właśnie są. Już wiem, dlaczego Amerykanie szaleją na ich punkcie i na każdym amerykańskim blogu kulinarnym znajdziecie co najmniej pięć różnych przepisow na te ciacha :)


Na pewno wszyscy kojarzycie Ciasteczkowego Potwora? :) To właśnie jego ulubione ciasteczka! Po ich upieczeniu każdy z nas przekonuje się, że ma w sobie trochę z takiego Ciasteczkowego Potworka :)


Ciastka robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) Jeszcze szybciej znikają... A to już jest niepokojące :) Na pewno macie w domu wszystkie składniki - tak więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i odpalić piekarnik! :)


************************
CHILI&SUGAR bierze udział w konkursie na Blog Roku 2014.
Jeśli lubicie mojego bloga, podobają się Wam przepisy i chcecie sprawić mi ogromną przyjemność
zachęcam do głosowania! :) Wystarczy wysłać SMS o treści E11354 pod numer 7122. Koszt SMS to 1,23zł, a dochód zostanie przekazany dla fundacji Dzieci Niczyje, więc robicie dwa dobre uczynki! :) Głosowanie trwa do 10 lutego 2015r. 
Dziękuję za każdy głos! ♥♥♥
**************************************************************


CHOCOLATE CHIP COOKIES
przepis autorski // ok. 15 dużych ciastek

~260g (2 szklanki) mąki pszennej
~200g (szklanka) cukru
~125g (1/2 kostki) masła lub margaryny do pieczenia
~duże jajko
~70ml maślanki
~100g (standardowa tabliczka) gorzkiej czekolady
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i ucieramy jeszcze chwilę. Następnie powoli, partiami dodajemy wymieszane wcześniej suche składniki. Po dodaniu ok. połowy suchych składników dodajemy stopniowo maślankę, a następnie partiami, jak wcześniej, resztę suchych składników. Miksujemy do połączenia się składników. Czekoladę siekamy i za pomocą łyżki łączymy z masą. Wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można to zrobić za pomocą gałki do lodów maczanej w wodzie, aby ciasto lepiej odchodziło, lub za pomocą łyżki i pomagać sobie drugą łyżką. Ciastek nie trzeba mocno spłaszczać, ponieważ podczas pieczenia same "rozejdą" się na boki i sporo urosną - trzeba zachować między nimi odstępy! Pieczemy ciastka ok. 20-25 minut (aż będą złote) w 180*C. Studzić na kratce. Smacznego! :)



Znikające ciastko! :)

6 komentarzy:

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)