czwartek, 22 stycznia 2015

kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego



Trochę Was oszukałam, mówiąc, że przepis na pierogi z kapustą i grzybami to ostatni zaległy świąteczny...znalazłam bowiem jeszcze zdjęcia tych trufelek. Co prawda zrobiłam je po Świętach, ale na wigilijnym stole również mogą zagościć, bo robi się je łatwo i szybko, a są pyszne i na pewno zaciekawią wszystkich, którzy je zobaczą. Owoce z kompotu wigilijnego mama miała zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam. I takiej samej formie finalnie skończyły owoce z kompotu :) Wyszło pysznie i nic się nie zmarnowało :) Jeśli nie wiecie, co zrobić z owocami, które pozostaną Wam po ugotowaniu kompotu na Wigilię polecam właśnie te "trufle" :) Pysze i zdrowe!
P.S. Przypominam o ankiecie po prawej stronie bloga! Jeśli jeszcze nie braliście udziału będzie mi miło jak zagłosujecie :)





KOKOSOWE TRUFLE Z OWOCÓW Z KOMPOTU WIGILIJNEGO
przepis autorski // ok. 10-15 "trufli"

~odsączone suszone owoce z kompotu wigilijnego - suszona żurawina, morele, rodzynki etc.
~25g mąki kokosowej
~3-4 łyżki ksylitolu lub cukru (spróbujcie masę i dosłodźcie do smaku - wszystko zależy w jakich proporcjach i jakich owoców użyjecie, ja miałam dużo żurawiny i były lekko kwaśne)
~3-4 łyżki wiórków kokosowych do obtoczenia

Owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy ksylitol/cukier, mąkę kokosową i mieszamy, masa powinna być na tyle gęsta, żeby bez problemu móc uformować kuleczki w dłoniach, w razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki kokosowej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce przez min. 3 godziny, przechowujemy również w lodówce, do 5 dni. Smacznego! :)


Uwagi:
-Mąka kokosowa to nie to samo co zmielone wiórki kokosowe! Jest odtłuszczona i bardzo chłonna. Jeśli nie macie dostępu do tej mąki możecie spróbować użyć bardzo drobno zmielonych wiórków, ale będzie ich potrzeba więcej!

Przepis dodaję do akcji:
Pralinki, trufelki, czekoladki... Niskokaloryczny styczeń

6 komentarzy:

  1. rewelacyjne wykorzystanie owoców z kompotu, są one na pewno miękkie i super namoczone, świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe trufle są najlepsze :D A szczególnie te z kokosem :) Świetny przepis i zapisujemy go sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na wykorzystanie tych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Twoim blogu pierwsszy raz spotkałam się z truflami i od tamtej pory używam tylko Twoich przepisów na nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny i pyszny sposob na wykorzystanie suszu wigilijnego :) Dziekuje za udzial w mojej akcji kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)