Trufle przygotowałam z karobu i daktyli Fresano. Te produkty możecie kupić tutaj - daktyle ; karob (klik).
CZEKOLADOWO-DAKTYLOWE TRUFLE (VEGAN)
przepis autorski // ok. 15 trufli
~200g daktyli
~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g)
~30g kakao
~20g karobu
~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości)
~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy całość na gładką masę. Następnie dodajemy ksylitol/cukier, kakao, karob i mieszamy. Masa będzie bardzo gęsta więc można dodać 2-3 łyżki wody w której wcześniej moczyły się daktyle, konsystencja powinna pozwolić na swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze ok. 20-25g każdy i lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach owsianych, amarantusie ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wkładamy do lodówki na min. 2h, po tym czasie można już jeśc. Przechowujemy trufle w lodówce, max. tydzień. Smacznego! :)
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńcudowne trufle, moje smaki!! :)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie podobne trufelki mam zamiar zrobić na święta :)
OdpowiedzUsuńZdrowie w czystej postacie :D !
OdpowiedzUsuńMam składniki i nie zawaham się ich użyć :D To będzie smaczny prezent od serca :)
OdpowiedzUsuńSamymi zdjęciami można idzie się najeść.:P Cudo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam trufle z daktyli, orzechów i karobu, tylko u mnie trochę mniej zdrowe są, bo dolewam do nich limoncello ;] Z awokado też fajny pomysł, następnym razem spróbuję dodać.
OdpowiedzUsuń