WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA
przepis autorski // 1-2 porcje
~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK, w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :))
~3 średnie pieczarki
~150g cukinii
~100g papryki (użyłam czerwonej)
~200g passaty pomidorowej
~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia, kozieradka mielona, nasi goreng, pieprz ziołowy, sól, asafetyda, kmin rzymski, harrisa i papryka słodka ; jeśli Wasza passata jest kwaśna można dodać również 1-2 łyżeczki cukru
~natka z pietruszki do podania
Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
pysznie:)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie gorące "gulasze" są idealne na jesien i zimę! :) Niestety strączków nie mogę jeśc, ale wygląda naprawdę kusząco :D
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie jeden z moich ulubionych pomysłów na szybkie, zdrowe i przede wszystkim pyszne danie :) świetnie sprawdza się w zabieganym tygodniu! :)
OdpowiedzUsuńchce to zjeść! :P
OdpowiedzUsuń