środa, 3 grudnia 2014

wegańska rozgrzewająca potrawka pomidorowa


Rozpoczął się grudzień. Będzie już tylko zimniej... Ja nie zbyt dobrze znoszę te dni. Chodzę zapatulona do tego stopnia, że ostatnio koleżanka powiedziała mi, że poznała mnie jedynie po włosach! :D Wracając do domu staram się iść jak najszybciej, aby tylko uciec od tego zimna... A po powrocie do domu jestem głodna i zmarznięta... Nie mam ochoty na kombinowanie w kwestii obiadu i stanie przy garach. W takie dni moim faworytem jest właśnie to danie.


Szybkie, proste, tanie, sycące i rozgrzewające. Wszystko czego potrzeba :) A wystarczy tylko kilka składników!




WEGAŃSKA POTRAWKA POMIDOROWA
przepis autorski // 1-2 porcje

~200g mieszanki 4 odmian fasoli z puszki (użyłam takiej - KLIK, w składzie fasola jaś, biała, czerwona i ciecierzyca - można użyć ulubionych warzyw strączkowych :))
~3 średnie pieczarki
~150g cukinii
~100g papryki (użyłam czerwonej)
~200g passaty pomidorowej
~przyprawy - u mnie: pomidor-czosnek-bazylia, kozieradka mielona, nasi goreng, pieprz ziołowy, sól, asafetyda, kmin rzymski, harrisa i papryka słodka ; jeśli Wasza passata jest kwaśna można dodać również 1-2 łyżeczki cukru
~natka z pietruszki do podania

Cukinię, paprykę i pieczarki kroimy, a następnie podduszamy na patelni z małym dodatkiem soli i oleju. W garnku mieszamy passatę i mieszankę fasoli, gotujemy. Dodajemy podduszone warzywa (powinny być miękkie) i doprawiamy do smaku. Przekładamy potrawkę do misek/głębokich talerzy, posypujemy natką z pietruszki i podajemy. Smacznego! :)


Przepis dodaję do akcji:
Wspomagam odporność    Wegetariański obiad IV

6 komentarzy:

  1. Takie gorące "gulasze" są idealne na jesien i zimę! :) Niestety strączków nie mogę jeśc, ale wygląda naprawdę kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  2. to zdecydowanie jeden z moich ulubionych pomysłów na szybkie, zdrowe i przede wszystkim pyszne danie :) świetnie sprawdza się w zabieganym tygodniu! :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)