poniedziałek, 3 listopada 2014

pieczone jabłko z masłem orzechowym i dżemem - konkurs moje wypieki "dla dzieci"


Pieczone jabłka nieodzownie kojarzą się z jesiennym ogniskiem. Miękkie, słodkie i pachnące...Ostatnio odtworzyłam ten deser w domu, w wersji nieco "ulepszonej", w końcu takiego jabłka na ognisku na pewno nie jedliście :) Słodko rozgrzeje Was w jesienne popołudnie, polecam! Uwielbiam połączenie jabłka i masła orzechowego, a Wy? Dżem idealnie przełamuje słodycz i nadaje ciekawego charakteru.




PIECZONE JABŁKO Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM
przepis autorski // 1 porcja

~średnie jabłko, ok. 200g
~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika
~łyżka jogurtu sojowego
~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty)

Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :)



Przepis dodaję do akcji:
Moje wypieki i desery na każdą okazję
Przepis bierze udział w konkursie z książkami Moje Wypieki, o których więcej możecie przeczytać tutaj: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki  Wybieram kategorię "dla dzieci" ponieważ ten przepis stanowi idealny deser dla naszych pociech - dostarczy im jednej z pieciu porcji owoców, witamin, białka i zdrowych tłuszczy w pysznej, słodkiej odsłonie :) Przy okazji jest prosty do wykonania więc większe pociechy mogą spróbować przygotować go same.

5 komentarzy:

  1. Niezwykle rozpustne i fotogeniczne jabłuszko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. to jeden z moich ulubionych deserów, ale też pewnie dlatego, że jestem wielbicielką jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za inspirację! :) Pieczone jabłko jest fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)