PIECZONE JABŁKO Z MASŁEM ORZECHOWYM I DŻEMEM
przepis autorski // 1 porcja
~średnie jabłko, ok. 200g
~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika
~łyżka jogurtu sojowego
~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty)
Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :)
~2 łyżki masła orzechowego z kokosem Primavika
~łyżka jogurtu sojowego
~1-2 łyżki dżemu malinowo-brzoskwiniowego (lub innego ulubionego, dobrze żeby był lekko kwaskowaty)
Odcinamy wierzch jabłka i wydrążamy je w środku pozostawiając odstęp ok. 1 cm od ścianek. Masło orzechowe mieszamy z jogurtem i wypełniamy nim środek jabłka. Na wierzch nakładamy dżem. Wkładamy jabłko do naczynia żaroodpornego/blaszki i zapiekamy ok. 20-30 minut w 180*C. Smacznego! :)
Przepis dodaję do akcji:
Przepis bierze udział w konkursie z książkami Moje Wypieki, o których więcej możecie przeczytać tutaj: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Wybieram kategorię "dla dzieci" ponieważ ten przepis stanowi idealny deser dla naszych pociech - dostarczy im jednej z pieciu porcji owoców, witamin, białka i zdrowych tłuszczy w pysznej, słodkiej odsłonie :) Przy okazji jest prosty do wykonania więc większe pociechy mogą spróbować przygotować go same.
Niezwykle rozpustne i fotogeniczne jabłuszko ;)
OdpowiedzUsuńmniam!!
OdpowiedzUsuńto jeden z moich ulubionych deserów, ale też pewnie dlatego, że jestem wielbicielką jabłek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za inspirację! :) Pieczone jabłko jest fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńjaki pyszny, jesienny deser!
OdpowiedzUsuń