CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
przepis autorski // blacha 20x25cm
składniki w temp. pokojowej
~2 szklanki mąki pszennej
~200g masła
~3/4 szklanki cukru
~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam płatki migdałowe w młynku do kawy)
~1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
~2 łyżeczki proszku do pieczenia
~2 duże jajka
~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego, jeszcze lepsze byłoby migdałowe! :))
~szczypta soli
~2-3 jabłka (ok. 500-600g)
Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę:
~100g mąki
~30g płatków migdałowych
~70g cukru
~50g masła
Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 1h, do tzw. suchego patyczka. Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 30 minut. Smacznego! :)
na jakiej blaszce piekłaś to ciasto? jest idealnych rozmiarów ;) wystarczy, żeby wszyscy domownicy się poczęstowali, a przynajmniej nie zostanie połowa blachy na następny dzień, albo co gorsza do wyrzucenia...
OdpowiedzUsuńproste i smaczne:) takie i zwykłe drożdżowe to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje to ciasto! *.*
OdpowiedzUsuńUrocze zdjęcia!
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuńZrobilam wczoraj ciasto migdalowe z jablkami, czytamy sobie w myslach ;p
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń