sobota, 1 listopada 2014

proste ciasto ucierane jabłkowo-migdałowe z kruszonką


Ciasto, z którym poradzi sobie każdy. Jest proste, nie wymagające i co najważniejsze - smakuje nieziemsko :) Nie jest suche, lecz lekko wilgotne. Jabłka i migdały tworzą ciekawe połączenie, a na górze ciasta znajduje się cuuuuudna, chrupiąca kruszonka. Kto się oprze? Chyba nikt... ;) A więc do dzieła! Ciasto w sam raz na deser w te coraz chłodniejsze, jesienne dni...zwłaszcza, że sezon na jabłka trwa!






CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
przepis autorski // blacha 20x25cm

składniki w temp. pokojowej

~2 szklanki mąki pszennej
~200g masła
~3/4 szklanki cukru
~3 łyżki mielonych migdałów/mąki migdałowej (zmieliłam płatki migdałowe w młynku do kawy)
~1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
~2 łyżeczki proszku do pieczenia
~2 duże jajka
~70ml mleka (roślinne także się sprawdzi, ja użyłam sojowego, jeszcze lepsze byłoby migdałowe! :))
~szczypta soli
~2-3 jabłka (ok. 500-600g)

Masło ucieramy z cukrem. Gdy stanie się puszyste dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając, następnie przesiewamy mielone migdały oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy sól i ekstrakt migdałowy i mieszamy. Przekładamy masę do blachy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie wysypujemy je na wierzchu ciasta. Przygotowujemy kruszonkę:

~100g mąki
~30g płatków migdałowych
~70g cukru
~50g masła

Wszystkie składniki rozcieramy rękami do momentu ich połączenia i powstania kruchych okruszków (kruszonki). Kruszonką posypujemy przygotowane wcześniej ciasto. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 1h, do tzw. suchego patyczka. Uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawimy w nim ciasto jeszcze na ok. 30 minut. Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. na jakiej blaszce piekłaś to ciasto? jest idealnych rozmiarów ;) wystarczy, żeby wszyscy domownicy się poczęstowali, a przynajmniej nie zostanie połowa blachy na następny dzień, albo co gorsza do wyrzucenia...

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i smaczne:) takie i zwykłe drożdżowe to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie się prezentuje to ciasto! *.*
    Urocze zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobilam wczoraj ciasto migdalowe z jablkami, czytamy sobie w myslach ;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)