MUFFINY DYNIOWE Z CYNAMONEM
przepis autorski // 12 muffinów
~2 szklanki (260g) mąki pszennej
~3/4 szklanki (180g) cukru
~szklanka (250g) gęstego puree z dyni (najlepsze do wypieków jest puree z dyni hokkaido)
~50ml oleju rzepakowego
~4 łyżki jogurtu naturalnego
~2 jajka
~łyżeczka cynamonu
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody
~szczypta soli
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować razem puree, olej, jogurt i jajka. Dodać zawartość drugiej miski do miski z suchymi składnikami i krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników. Masą wypełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości (używam silikonowych), wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190*C i piec ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka, studzić na kratce, aby odparowały. Smacznego! :)
ale śliczne, takie malutkie ;) jeśli Ci zostanie troszkę to poproszę jedną taką muffinkę na skosztowanie ;)
OdpowiedzUsuńzaczyna się czas piernikowych wypieków:) babeczki wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńmniam ;))
OdpowiedzUsuńMmm, pycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam dyniowe wypieki, zatem to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne miniaturki! :) Z przepisu wyjedzie 12 takich małych(chyba, że one tylko sprawiają wrażenie takich mini)?
OdpowiedzUsuń12 muffinek standardowej wielkości :) Na zdjęciu wyglądają na małe chyba przez tę wielką połówkę dyni w tle :)
UsuńPozdrawiam
A jak robisz dyniowe puree?
OdpowiedzUsuńPuree z dyni to bardzo prosta rzecz. Wystarczy dynię wydrążyć, pokroić na kawałki i upiec - ok. 30 minut w 180*C. Następnie obieramy skórkę i miksujemy dynię na gładko. Takie puree przechowujemy do tygodnia w lodówce.
UsuńRzeczywiście bardzo prosty sposób :)
UsuńFajny przepis godny odnotowania i wypróbowania .
Pozdrawiam Szkat