sobota, 8 listopada 2014

muffiny dyniowe z cynamonem


Kolejny dyniowy przepis. Tym razem muffinki, które robię stosunkowo rzadko...I za każdym razem obiecuję sobie, że będę je robić częściej... ;) Muffiny są proste i szybkie w wykonaniu. W smaku lekko korzenne za sprawą cynamonu i wilgotne dzięki puree z dyni. Coraz bardziej zaczynam lubić i doceniać je w wypiekach! Dopiero się rozkręcam, he he ;)





MUFFINY DYNIOWE Z CYNAMONEM
przepis autorski // 12 muffinów

~2 szklanki (260g) mąki pszennej
~3/4 szklanki (180g) cukru
~szklanka (250g) gęstego puree z dyni (najlepsze do wypieków jest puree z dyni hokkaido)
~50ml oleju rzepakowego
~4 łyżki jogurtu naturalnego
~2 jajka
~łyżeczka cynamonu
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody
~szczypta soli

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugiej misce zmiksować razem puree, olej, jogurt i jajka. Dodać zawartość drugiej miski do miski z suchymi składnikami i krótko zmiksować, jedynie do połączenia składników. Masą wypełnić foremki do muffinek do 3/4 wysokości (używam silikonowych), wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 190*C i piec ok. 30 minut, do tzw. suchego patyczka, studzić na kratce, aby odparowały. Smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. ale śliczne, takie malutkie ;) jeśli Ci zostanie troszkę to poproszę jedną taką muffinkę na skosztowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zaczyna się czas piernikowych wypieków:) babeczki wyglądają smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam dyniowe wypieki, zatem to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne miniaturki! :) Z przepisu wyjedzie 12 takich małych(chyba, że one tylko sprawiają wrażenie takich mini)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 12 muffinek standardowej wielkości :) Na zdjęciu wyglądają na małe chyba przez tę wielką połówkę dyni w tle :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Puree z dyni to bardzo prosta rzecz. Wystarczy dynię wydrążyć, pokroić na kawałki i upiec - ok. 30 minut w 180*C. Następnie obieramy skórkę i miksujemy dynię na gładko. Takie puree przechowujemy do tygodnia w lodówce.

      Usuń
    2. Rzeczywiście bardzo prosty sposób :)
      Fajny przepis godny odnotowania i wypróbowania .
      Pozdrawiam Szkat

      Usuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)