WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm
składniki w temp. pokojowej
składniki "suche"
~2 szklanki mąki pszennej
~3/4 szklanki brązowego cukru
~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej)
~szczypta soli
składniki "mokre"
~szklanka puree z dyni
~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :))
~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
dodatkowo: 50g posiekanych orzechów włoskich
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego! :)
cudowny jesienny wypiek i piękne zdjęcia! od razu zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki na bazie dyni <3 !
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkie dyniowe ciasta :)
OdpowiedzUsuńTwoja wersja bez jajek naprawdę kusi ;)
Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńJak z orzechami to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńO! Robiłam w zeszłym roku i było genialne <3 Zjadłyśmy z siostrą całe w jeden dzień :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę znakomicie :)
OdpowiedzUsuń