poniedziałek, 10 listopada 2014

wegańskie piernikowe ciasto dyniowe z orzechami


Kolejny wypiek z dynią i znów w klimatach korzennych...Dynia i te przyprawy to świetne połączenie, nikt chyba nie zaprzeczy :) Tym razem przy poniższym ciachu trochę pokombinowałam, ponieważ jest wegańskie. Ostatnio coraz bardziej interesują mnie wegańskie wypieki i często eksperymentuję w tej kwestii. Zazwyczaj korzystam z gotowych przepisów z innych blogów, ponieważ dopiero się "uczę", ale mam nadzieję, że długo uda mi się stworzyć autorskie wegańskie ciacho! :) Dzisiejszy przepis jest inspirowany przepisem z bloga Jadłonomia. Ciasto wychodzi przepyszne, domownikom bardzo smakowało, aczkolwiek powiedzieli, że wyczuli, że nieco różni się od tradycyjnych ciast. Szczerze mówiąc ja nie wyczułam żadnej różnicy... :)





WEGAŃSKIE PIERNIKOWE CIASTO DYNIOWE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI
inspiracja - Jadłonomia // keksówka 22x10cm

składniki w temp. pokojowej

składniki "suche"
~2 szklanki mąki pszennej
~3/4 szklanki brązowego cukru
~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~łyżeczka domowej przyprawy do piernika (lub 2-3 łyżeczki sklepowej)
~szczypta soli

składniki "mokre"
~szklanka puree z dyni
~1/2 szklanki oleju z orzechów włoskich (nadaje świetnego aromatu, ale jeśli nie macie, możecie użyć zwykłego oleju :))
~1/3 szklanki ulubionego mleka roślinnego (u mnie sojowe waniliowe)
dodatkowo: 50g posiekanych orzechów włoskich

W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W innej misce wymieszać mokre i dodać je miski z suchymi, wymieszać. Do masy wsypać 3/4 posiekanych orzechów włoskich i wmieszać w ciasto. Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia/wysmarowanej olejem/silikonowej (u mnie trzecia opcja) i posypać wierzch pozostałymi orzechami. Piec ok. 40-45 minut w 180*C (do "suchego patyczka"). Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto do wystudzenia. Smacznego! :)


8 komentarzy:

  1. cudowny jesienny wypiek i piękne zdjęcia! od razu zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie wypieki na bazie dyni <3 !

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkie dyniowe ciasta :)
    Twoja wersja bez jajek naprawdę kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak z orzechami to biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Robiłam w zeszłym roku i było genialne <3 Zjadłyśmy z siostrą całe w jeden dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda naprawdę znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie opinie, rady i krytykę będę wdzięczna! :)