NALEWKA MALINOWA (Z PRZECIERU POZOSTAŁEGO PO PRODUKCJI SYROPU)
przepis autorski // ok. 1,2l nalewki
~przecier malinowy pozostały po produkcji syropu malinowego
~2-3 garście świeżych malin
~2-3 łyżki cukru
~700ml wódki/spirytusu/pół na pół (ja użyłam wódki)
Przecier przekładamy do dużego słoja, dodajemy świeże maliny, zasypujemy cukrem i odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie mieszamy całość i zalewamy alkoholem. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne, suche i niezbyt gorące miejsce na ok. 10 dni (ja trzymałam nalewkę w szafce kuchennej). Następnie nalewkę przefiltrowujemy 1-2 razy, przekładamy do butelki/butelek i odstawiamy do "przegryzienia" (czas zależy od użytego alkoholu, poza tym w internecie przeczytałam, że nalewka najlepiej smakuje...po kilku miesiącach :)). Smacznego! :)
Byłaby idealna do nasęczenia tortu ♥
OdpowiedzUsuńdomowe nalewki rządzą.. oj tak! :)
OdpowiedzUsuń